Restaurant: Big Boils Club
Terms & Details:
2017-06-27 131 views
每個星期最最最期待就係happy friday, 自從office搬左去觀塘真係好掛住港島個邊既食物~ 咁岩今日約左成班人去夜蒲~沒有一個理由唔係港島搵返間餐廳食飯掛~唔知大家有冇留意, 其他北角真係隱藏左好多好好味既野食~ 而價錢同質素相比起cwb 仲要平同好~今次為左就返d仔仔~ 所以決定又要打邊爐~ 而我地簡左一間係係北角地鐵一出, 行1分鐘就到既地方~ 依個位相對係比較靜, 可能因為上面都係住宅, 而佢唔係係地舖, 如果唔係經過見到個"二拉架" 真係唔知佢係依個位~好想講定先, 今次依間餐廳, 真係令到朕wa, wa, wa, wa, wa 左好多聲!!一去到餐廳唔係好多人, 所以唔洗book位, 一見到佢枱面個煲, 第一聲"WA"~~心諗用依個煲打邊爐咁high lol~ 同埋加上佢既裝修真係好有feel~真心要一讚~坐底左就急不及待要叫野食~ 而佢既選擇都相對比較多~ 而價錢都算合理最終我地係簡左個花膠雞湯佢個湯係已經煲到完全見唔到個底係點, 其實係未落任何料既情況下, 佢已經可以當做一個湯咁飲~ 好同埋好彩個個人提我地,唔好叫一隻雞, 因為當你仲有其他野食時, 你就咁因為
沒有一個理由唔係港島搵返間餐廳食飯掛~

真心要一讚~
最終我地係簡左個花膠雞湯
康熙花膠雞湯鍋 (半隻)
佢個湯係已經煲到完全見唔到個底係點, 其實係未落任何料既情況下, 佢已經可以當做一個湯咁飲~ 好同埋好彩個個人提我地,唔好叫一隻雞, 因為當你仲有其他野食時, 你就咁因為隻雞就食飽左就唔好啦~
係一個咁濃既湯底下, 朕就落左個命令一定要食左菜先, 如果咁快落肉個煲就會好油, 因為本身雞湯已經好油~
係食之前要講下佢d野飲~ 大家可以見到佢連d餐具都好講究
竹蔡茅根
皇帝菜
娃娃菜
真係唔好講笑~ d 菜係"索"晒所有湯再食落, 真係好冇得輸, 同埋佢d菜都算係靚菜~ 至少完全見唔到有爛既情況 , 同埋都洗得幾乾淨~
食緊菜既同時我地當然唔會放過原本個湯既花腸啦~
係完菜~ 我地都係開始落d 清小小既野食~
黑木耳
佢d黑木耳全部都係好大隻~ 同埋look完好爽口~唔錯~
日本蟹柳
除左薯條, 朕最愛既就係蟹柳~ 依個絕對唔係cheap cheap假蟹柳~ 真係一絲絲個隻~ 其實朕覺得, 要睇一間餐廳有冇心同d野食新唔新鮮, 就係要睇佢d蟹柳係點, 如果佢連個咁簡單既野食都係俾d假蟹柳你~ 咁其他野食就真係唔會好得去邊~
魚肚($32) + 黃沙靚豬潤($48)
另外好值得一叫既係魚肚同埋豬潤~ 首先都係個魚肚係可以索晒d湯咁食真係冇得輸~ 另外個豬潤首先佢切得好薄~ 可能因為朕唔太喜歡食d好粉既豬潤, 依個就咁岩唔係~ 非常好~
桂花蚌 ($98) + 蜂巢豆腐 ($48)
另外介仲有桂花蚌個d~ 都係基本野食~ 幾好幾好~
食完食d差唔多就開始食肉啦~
手打墨魚丸 + 芝心丸
午餐肉
佢d 丸全部都係手打的~ 仲有午餐肉, 朕d 朋友就話好好好好好好好味, 因為太飽既關係朕就冇食到~
美國桶蠔
海鮮就當然唔會淨係得蚌~ 仲有蠔, 都係個句~朕係唔食的~ 朋友們話都算係肥美的~
花膠仔
有一個又係要重點講一講~ 佢原本個湯其實已經有花膠~ 但身為一個女人, 見到冇理由唔叫嘛~ 但依個同個湯既分別係~佢係再實d同大舊d~ 唔係一塊塊咁~ 如果鐘意食既朋友~記住都要叫多一碟食呀!!!
今次打邊爐~ 同平時有d唔同~ 就係平時會諗都唔諗就不停係咁落牛~ 但今次我地真係留到去最後先食~ 首先當然係佢既份量唔係好多~ 唔可以癲左咁食~ 第二係因為其他野食都非常地咁有質素~ 所以都仲未有時間去食牛~
依個牛~ 其實都成$288, 但當你食左d好野~ 你就會覺得食$288 既牛同$98既分別~ 佢真look一look, 食落口, 食唔洗點豉油~ 食落去係即溶~ 真係好好~
鹿兒島日本黑毛豬
唔知大家有冇試過打邊爐食豬,其實朕本人比起食牛,更鐘意食豬,唔係因為毒,而係因為薄切豬肉其實仲好味,肥牛通常係分好多LEVEL,但豬有得俾你叫既時候通常都係D黑毛豬,係比較高質既肉,食起上黎就緊係唔同啦~同佢比起牛切得天薄,只要輕輕一LOOK就可以食,而且感覺仲冇咁肥~
總結:
D野食, 食到60%既時候其實我地已經真係好飽好飽,因為每一樣野食都好有水準,當你慢慢每樣野都食就變得同任食既食法有D唔同~
依間打邊爐,無論係裝修同食物上都好用心,另外值得一提就係佢既服務,每隔一陣就會有人主動黎幫你收起D碟,又加湯,又問下你地覺得點~服務好到我以為自己返左大陸 LOL 除左係係北角可能比較唔方便,都冇咩可以彈~~

日本稻庭烏冬
手打蟹子蝦滑
即炸響鈴
手切澳洲M8和牛
2017-06-23
$300 (Dinner)
康熙花膠雞湯鍋 (半隻)
皇帝菜
黑木耳
日本蟹柳
魚肚($32) + 黃沙靚豬潤($48)
桂花蚌 ($98) + 蜂巢豆腐 ($48)
手打墨魚丸 + 芝心丸
午餐肉