2016-08-28
芋圓近年係香港越嚟越受歡迎,可惜可以食到既地方始終唔多,而且重點係大多都係唔好食,木子係算最早期有芋圓糖水食既甜品店,以前成日去食,但大半年前覺得佢質素下降左好多就好少去食,今次經過試左不如再試試佢,嘩,水質回復返以前既水平,非常滿足既一次芋圓糖水^_^豆腐雪泥芋圓$24:豆腐雪泥其實等於冰感重既雪糕,食落當然唔好期待佢好香好滑,當係平衡一下芋圓既漏都唔錯,豆腐味好淡差唔多食唔出咁濟,不過唔緊要因為呢個都唔係重點,紅豆湯一如以往唔會見到紅豆,食左成碗好似食到一兩啖有紅豆,湯反而比以往甜多左,都係果句,芋圓先係重點芋圓量都唔算太少,有細粒同大粒,無論細粒同大粒同樣做到非常煙韌同彈牙,煮既時間掌握得好好,呢種韌度完全係令人欲罷不能好想瘋狂咬哈哈哈!搵返係台灣食芋圓果種感動!!!!!!!呢到另一個最吸引我既地方係佢既大粒芋圓,有芋泥同蕃薯泥做饀,真係始終得呢到先有得食饀味道唔太濃但質感綿綿的,同煙韌口感產生令人幸福既化學作用嗚呀~~~~~~~重燃我對呢到既愛