2019-11-17
一直都想食好耐呢間黃店芋圓。減緊肥嘅我犹豫食唔食芋圓嘅時候,竟然見到大大隻字寫著Bailey!!!!二話不說就買。 Bailey+ 奶+ 四款配料= $38 呢個價錢同出面食芋圓差唔多。配料選擇咗地瓜圓、平時少見嘅抹茶圓、我長久下來嘅目標-芋圓,同埋桂花凍。啖啖Bailey好幸福呀~ 芋圓有芋頭味,最鐘意煙煙韌韌嘅口感。抹茶圓都好煙韌,單獨食嘅話抹茶味出,同Bailey食就冇咁夾,因為兩者嘅味都出。地瓜圓最淋,中間有地瓜蓉嘅口感。桂花凍jelly口感係其餘三個配料突圍而出,咬煙韌嘅嘢咬到口累唔想咬嘅時候,食桂花凍就剛剛好。不過,桂花凍淡淡桂花清新嘅感覺同Bailey亦都唔係話太夾。所以我都係分開黎飲Bailey 同分開食配料。一大碗可以滿足Bailey同芋圓兩個願望💛改善嘅地方係不如用飲品杯載,就好似當似黑糖芋圓鮮奶咁,咁會更加方便,唔使我好豪邁咁,好似戲中古代人飲酒嘅時候成碗飲。
啖啖Bailey好幸福呀~