2023-11-23 271 views
我係個芋頭控,今次去咗鮮芋仙食芋圓4號。入面有芋頭、芋圓、紅豆同珍珠。我嚟形容下每一款嘅美味啦不過要講返,佢係冰底嘅,雖然加咗黑糖水,但係冰底本身嘅味道有啲淡。首先講講芋頭,真係芋頭控嘅我最愛。佢哋嘅芋頭熬煮得好軟糯,香味四溢,真係好好食。芋頭嘅味道好濃郁,入口即化,令我回味無窮。再嚟講芋圓,佢哋嘅芋圓有啲Q彈,就係咁啱咁多水。咬落去有種彈牙嘅口感,好有嚼勁。配埋芋頭一齊食,真係絕配,味道更加突出。紅豆都幾好食,煮得軟軟地,甜度啱啱好。佢哋嘅紅豆唔會太甜,有啲自然嘅甜味,同芋頭同芋圓一齊食,口感更加豐富。最後係珍珠,佢哋嘅珍珠都好有彈性,有種嚼勁。雖然無咩味道,但係佢哋嘅口感同其他材料一齊食,令整個食物更加豐富。不過要提返冰底部分,雖然加咗黑糖水,但係冰底嘅味道相對來講比較淡。可能係因為黑糖水嘅比例唔夠啱,令冰底嘅味道冇咁突出。不過,如果你係芋頭控嘅話,我仲係會推薦你試下,因為其他材料嘅美味都可以彌補返