2015-10-25
糖不甩近排喜歡懷舊, 所以經常在中西區流連. 今日行程是游走於還有很多古蹟建築物的西營盤, 經過英皇書院, 順道走進附近的一家餐廳午飯.店子說是印度餐廳, 其實是一家fusion菜, 西印餐咁. 總體來說, 是我吃過香港的印度餐館中最好吃, 暫時是唯一一間會推介給朋友的吃印度菜地方, 很啱香港人口味店子有午市套餐但我的朋友永遠不會做的, 就是點套餐. 所以散點了幾個菜式.頭盤是香料胡椒餅, $38. 其實我只會吃naan從來不會吃papadum, 個人不喜歡脆片食物, 不過呢度的papadum改變了我. 餅上灑上了洋蔥粒, 青瓜粒, 配上薄荷醬, 味道甜甜辣辣, 又脆又juicy, 絕對好嘅開始! 龍蝦湯, $78和罐頭龍蝦湯或者自己淆煮的龍蝦湯味道不同, 這兒的不是鹹鹹香香, 反而是較有蝦肉味, 湯體較薄, 我都係中意蝦殼味龍蝦湯多點.燒牛肉沙律, $78重點推介, 不吃不可. 牛肉被滿滿的肉汁包住, 非常軟滑又很淋身, 配合作為沙津很合適. 醬汁有好少好少的酸甜味, 十分開胃, 加上生洋蔥的微辣, 味道豐富. 令人一吃再吃, 好快就吃哂啦.主菜點了加多羅燒羊架, $158排碟真係好
香料胡椒餅
香料胡椒餅
龍蝦湯
燒牛肉沙律
排碟真係好靚好靚. 不過無抖抖氣就拎出來, 所以有少少血水. 肉質都唔錯, tandoori 的做法就是會肉質十分嫩滑. 味道方面, 就是Tandoori 香料醬味不太重, 而且好像沒有tandoori chicken 那種超紅色的視覺效果,
很少我喜歡的羊酥味, 油份夠, 作為就咁燒羊架吃都唔錯, 不過不失
加多羅燒羊架
一字型排開, 很有氣勢啊. 蠔肉燒得夠水份夠飽滿, 粒粒都好似珍珠. 略覺得不夠鹹, 另外叫鹽自己調味. 這個雖然不差, 但如果人數有限肚子有限, 建議可以點其他一試, 印度菜應該會比較有特式啊.
蒜蓉焗蠔
千祈唔好叫錯芒果奶昔, 因為拉昔真係超好飲!
是一杯好綿、好滑的沙冰, 綿滑得好像吃臺灣牛奶冰, 滑嘟嘟但入口即化, 一陣陣濃郁的芒果味即刻湧出來. 而且這是手工調的, 特別欣賞.
芒果拉昔
是重奶味加上粒粒果仁. 雪糕的口別具一格, 不太幼滑, 不像意大利雪糕的濃厚, 都不是美式雪糕的般柔滑,的確特別. 講明啦, 我真的不太欣賞此雪糕, 但這種很難在別家吃到的雪糕很特別, 特別得還是可以點來一試.
印度雪糕