2016-06-24 585 views
聽住係石硤尾嘅朋友講,新蒲崗開左間「拼食三郎」,專食芝士火鍋,就同最中意食芝士嘅朋友一齊去試下啦~係黃大仙站轉小巴去到新蒲崗廣場,店家位於一樓左手面轉角。店面不算大,分左兩間舖,但坐位充裕。 打開menu就見到各式火鍋,就算蕃茄湯底都可以加芝士,搖身一變變做芝士鍋!我就揀左極品蟹黃雙重芝士雞鍋,同行朋友就揀左廣島蠔蕃茄鍋加芝士。每一款雞鍋都可配麵,我哋都揀左烏冬。另外,我哋加左芝士年糕、帆立貝同香芋魚餅~ 我嘅蟹黃鍋先到,一上菜芝士香同濃濃嘅蟹味令人未食都知正!湯底隨住芝士慢慢融化,越煮越濃,加上份量十足嘅蟹黃,香氣四溢,入口香甜。店家貼心地先將烏冬煮好,所以淨係放喺鍋中一陣,沾到湯底就可以食啦,唔洗等好耐。溫馨提示,芝士鍋要時不時攪拌先唔會痴底~ 火鍋入面仲有好多好入味嘅雞肉,超嫩滑呀~友人嘅廣島蠔鍋喺蕃茄湯底,除左香濃芝士味,仲有蕃茄酸甜香氣,中意清爽一d嘅朋友必試~今次最中意嘅配菜喺廣島蠔!又大又肥美,鮮甜冇雪藏味,係新鮮嘅! 帆立貝,芝士年糕同香芋魚餅加入芝士鍋都好配~本身認為芝士鍋會好滯,但今次又唔會wor~一人鍋份量剛剛好,配料新鮮,湯底足料創新,抵讚。

2016-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 廣島蠔
  • 極品蟹黃雙重芝士鍋