2017-09-11
星期日趁放假約左幾個朋友過海食飯,本來心情都一般,因為冇帶遮出門口,黑仔到爆,淋到濕哂…不過慶幸食左個唔錯嘅晚餐,算係彌補少少。呢間餐廳應該係新開冇耐,見食評唔多,估唔到幾有水準,環境、服務同食物我個人都俾幾高分。呢棟大廈喺渣甸街,之前未黎過,所以都花左少少時間去搵,大廈嘅職員都好有禮餐廳都幾大,有唔少位置,裝潢色彩豐富,走年輕路線,有一部分卡位,一部係梳化位,而且可能新開張冇耐,唔算好多客,真係坐得舒適。我地揀左窗邊嘅卡位,視野廣闊啲,可以食得更多(我話嘅!)所有野都好乾淨企理,希望下次再黎時都一樣keep到,我成日食啲連鎖韓國野都食到悶了,今日黎到呢度好有新鮮感。呢度嘅食物都有好多選擇,定價同一般韓國野差唔多,唔算話好貴,我地人均二百蚊,食到好飽好飽~點完野食之後,店員好快就送上沙律同泡菜,沙律菜好新鮮架,泡菜夠酸夠辣,好食韓潮春川芝士鍋(配韓國麵一份):我地揀左牛仔肉,材料豐富,有主角牛肉、蘿蔔、年糕、薯仔、什菌、洋蔥、翠玉瓜、娃娃菜等,當然唔少得海量芝士,真係正到暈,芝士控不能錯過,我一試難忘,雖然啲芝士又肥又邪惡,我都唔理,狂食。本來店員問我地想自己試下炒定佢幫我地炒,我地第
韓潮春川芝士鍋(配韓國麵一份):我地揀左牛仔肉,材料豐富,有主角牛肉、蘿蔔、年糕、薯仔、什菌、洋蔥、翠玉瓜、娃娃菜等,當然唔少得海量芝士,真係正到暈,芝士控不能錯過,我一試難忘,雖然啲芝士又肥又邪惡,我都唔理,狂食。本來店員問我地想自己試下炒定佢幫我地炒,我地第一次食,唔係好知點做,所以佢都好細心,一路幫我地炒一路教我地點做,下次黎到,我地就知了,其實都好簡單。加左少少蒜爆香,然後加入牛肉,牛肉份量都唔少,最重要係炒完都好腍,一啲都唔韌,好好食,冇揀錯
然後再加年糕,佢地有條狀年糕,亦有片狀圓形年糕兩款,加埋啲辣醬一流,而且夠哂煙韌。配菜全部都好入味,而且唔洗驚太辣,可能遷就香港人口味,都調整過,唔係太食得辣嘅朋友都食到。等到芝士半溶狀態,就可以撈埋牛或者其他配料一齊食,拉絲效果出眾,啱哂我呢啲港女。臨尾仲煮埋個韓國麵,大滿足
辣醬炒年糕 :呢份味道都唔錯呀,雖然要百幾蚊,但份量都不少,我地四個人都食唔哂。片狀圓形年糕都幾煙韌,而目好掛汁,呢份年糕嘅辣度都幾足,可能唔食得辣嘅朋友未必啱,有另一款唔辣嘅芝士海鮮焗年糕可能啱食啲。炒年糕醬多,裡面仲有啲蜆肉、泡菜
海鮮豆腐湯:韓式湯品一向都係我最愛,揀左豆腐辣湯,配上白飯,味道對辦,唔會太辣,食完亦都冇好口渴嘅情況
韓潮炸雞:炸雞嘅款式唔多,我地點左一份試下,份量唔少,唔洗一百蚊,其實都幾抵食,韓醬嘅味道亦調配得宜,只係雞件骨多肉少,炸粉厚左啲。
海鮮煎蔥餅:鐵板上嘅蔥餅都唔錯呢,煎得幾香脆,食到裡面有魷魚。除左呢款,仲有泡菜餅、芝士海鮮蔥餅、馬鈴薯餅。
飲品方面選擇超多,杯杯都好吸引,有果汁、韓式飲品、咖啡、水果茶、沙冰等等,我地點左oreo沙冰、鮮菠蘿沙冰、朱古力恐龍(阿華田)、鮮芒果沙冰都唔錯,而且$35杯可以接受。整體黎講,呢間韓國野有下次喔!