2016-04-08 515 views
一直都很想試豚道樂的芥末拉麵,奈何荃灣對我來說真的很遠,今天剛好經過荃灣辦點事,所以就順道來一趟。店內主要是大枱以及高椅,充滿熊本熊的東西,天花板上掛滿小玩意,看來店主都是想吸納年青人食客為主。每隔數張枱都有位置可以免費手機充電,非常貼心。點餐採用點餐紙,特上拉麵比普通拉麵多了糖心蛋及肉類,價錢只相差$13,貪吃的我當然選擇特上。之前想試的番茄芝士拉麵原來是冬日限定,現在已經改為魚介豚骨拉麵。特上日本芥末拉麵 $93拉麵湯底呈綠色,非常特別,上面仲有好多芝士,未食已經聞到Wasabi嘅味道,但入口感覺原來不是想像中咁激烈,Wasabi只會產生少許刺鼻感,很輕鬆就能吃到整碗面,選擇了曲麵,面質彈牙,掛湯力也很不錯。特上辛辣味噌拉麵 $93這碗選擇了幼麵,幼麵入口感覺較硬身,個人比較喜歡曲麵多點。湯底帶有辛辣味,選擇了普通辣,但仍然很辣,不過食落都幾刺激。豬腩肉及豬肩肉都很大塊,肉感豐富,令到整碗面很飽肚。糖心蛋的蛋黃有流心的感覺,蛋味亦夠濃郁。餃子5個 $28外觀上看來以為炸得過火,但入口感覺又不同,餃子皮薄,炸得脆卜卜,而且餡料份量很多,絕無偷工減料。灸燒芝士豚肉(一人前) $16外層
每隔數張枱都有位置可以免費手機充電,非常貼心。
特上日本芥末拉麵
特上日本芥末拉麵 $93
特上辛辣味噌拉麵
特上辛辣味噌拉麵 $93
豬腩肉及豬肩肉都很大塊,肉感豐富,令到整碗面很飽肚。
糖心蛋的蛋黃有流心的感覺,蛋味亦夠濃郁。
餃子
餃子5個 $28
灸燒芝士豚肉
灸燒芝士豚肉(一人前) $16
外層係紫菜,用黎包住豚肉,面層仲有好多芝士,包起上嚟食個感覺好正,紫菜嘅脆+肉感豐富的豚肉+香濃的芝士,個配搭實在太夾,不過食完會有少少膩。
信州蘋果梳打 $19
兩樽飲品都好靚,唔似一般超級市場可以買到,原來係日本進口,唔怪得咁特別。
呢樽飲落有清清既蘋果味,唔會太甜。
山梨桃梳打 $19
桃味香濃,帶有梳打味,配拉麵一流,而且份量都幾多。
敢於創新的拉麵館,值得一試。
$100 (Lunch)
特上日本芥末拉麵
餃子