2009-02-18 1993 views
無聊的中午, 捉左個同事陪我行上堅尼地道, 買飯盒. 他亦笑我, 行鬼死咁遠為個飯盒....OR對你的改變又真係幾大. 行上堅尼地道, 其實比起行去灣仔仲近, 只不過因為要上山, 令人錯覺路遠而已. 到達後, 今次不用揀, 直指煊記, 因為未食過. 午市, 供應兩餸飯, 有扒類, 中式餸菜, 及 一些快餐店既漢堡扒等等. 我叫了一個梅菜肉餅, 不兩溝了, 一味餸夠我食, 換來, 是兩份肉餅. 同事的豬柳漢堡扒加上雞扒. 盒大大個, 同事笑說, 同我以前的中學既學生餐一模一樣. 想真, 這三間外賣店, 最主要都係班學生客.只說我的梅菜肉餅吧, 非常家庭式, 雖是一大盤蒸起, 但沒有味精不多鹽, 十足十屋企食飯既梅菜豬肉一樣. 我要求多加豉油汁, 加了之後老婆婆叫道, 夠啦, 太咸架啦, 可見得老人家的細心.行返落山, 用少於半小時, 飯盒依然是熱的. 這三間老字號, 真的值得金鐘人行上黎買飯盒走. 如在Citybank, ICBC, BOC 上班的, 更加要. 仲有一間成景, 最快下星期, 再上多一次堅尼地道.

仲有一間成景, 最快下星期, 再上多一次堅尼地道.
$29 (Lunch)