2015-09-08 1024 views
相約朋友在土瓜灣等,去恒生銀行提款,仲諗緊食咩之際,見到對面有間火煱店,二話不說就入去試下。入面有好多種唔同嘅煲,我見到個花甲蟹煲就叫依個食下。大約等左十分鐘倒,個煲就上枱。眨眼睇有花甲,芫茜,兩隻蟹。等幾分鐘水滾,立刻食下個花甲先,食落肉質好嫩,好鮮甜,原来個湯底係有枯椒向底,椒味好輕好清,完全無蓋過海鮮嘅味道,食落岀奇地夾,令我覺得有驚喜致於個蟹,我一食就食左個蟹腳先。好細心,個腳預先開方便食。一見到啖啖肉已經忍不住食,食落好實好鮮甜。我覺得食海鮮最緊要個食材新鮮,唔新鮮肉質就梅,就算點煮都唔好食,如果係新鮮,白烚都已經足夠,甘就已經附合好味嘅要求。由於好鮮甜嘅關係,三扒兩下就已經ko左佢,之後開始十下十下嘅環節。打邊爐點小得叫牛肉,我們叫左個手切牛頸脊,話說我平時向 supermarket買牛扒,好多時第一時間會睇下牛肉嘅脂肪分部平唔平均,有没有雪花,來衡量個件牛扒好唔好食。就甘睇依個牛肉嘅脂肪分部好平均,不過食落口最實在。 平時我食牛多數會一半多d熟,因為怕勒想滑d,所以有時會有些血淋淋嘅感覺。今次唔覺意十烚耐左睇落都八九成熟,已經諗住浪費左件,點知食落口,一d都唔勒,仲好重牛

致於個蟹,我一食就食左個蟹腳先。好細心,個腳預先開方便食。

平時我食牛多數會一半多d熟,因為怕勒想滑d,所以有時會有些血淋淋嘅感覺。今次唔覺意十烚耐左睇落都八九成熟,已經諗住浪費左件,點知食落口,一d都唔勒,仲好重牛肉嘅味道,好意外牙

我打邊爐好鐘意食鱔片,依個鱔好新鮮,好有口感,爽爽地,正。

個新鮮鵝腸一上枱,你已經會覺得好好味,因為好多肥膏。果然一烚完,d肥膏溶左一大半,個腸質好軟,唔係新鮮鵝腸簡直無得比,無得輸牙。

個豆腐好有豆味,不過我覺得唔夠滑。可能平時如果向屋企煲豆腐湯,d豆腐一定水未滾就已經要放落水,依次打邊爐水滾食到甘上下先落,可能所以就唔滑,食落好一般。

最後叫左個菜食,我食西洋菜,鐘意食淋d,所以要烚嘅時間長d,個菜都好爽甜,幾好食。
2015-09-07
$450 (Dinner)
  • 花甲蟹鍋
  • 牛頸脊