2014-01-12 2917 views
其實最初係係ig見到人打卡先知有係半山有間咁嘅店,之後就上佐嚟搵資料去試下!由於自己其實對中環唔係太熟識,所以去嗰時都兜佐好多路  30mins嘅路程行佐成個鐘。因為位置真係好偏!其實一直沿住上平山嘅電梯上去就好快到  上到去因為都係搵唔到確實嘅位置,所以就打佐電話去問!店員好友善咁講出係邊個位置同附近有咩令我更容易同清楚路線另外店員工都好醒目問定有幾個人,睇下店鋪有無位(所以最好提早book) 其實another fine day 係有兩間店,而位於太子台嘅呢間較細,大概最多只可以容納10個人。店面已經好有英式小屋嘅感覺,白白嘅牆身以及門外嘅植物,好有大自然嘅氣息。入到店內只見周圍都係碎花圖案嘅裝飾同傢俬,好適合女仔傾計同好好享受悠閒嘅tea。(完全係女仔夢想嘅空間) 店內只有一名店員,而且入內都已經好快嚟同我哋詳細介紹tea-set包括啲咩!態度好nice(由於tea-set得一個選擇,對於有選擇困難症嘅人嚟講係好好唔洗左諗右諗) 飲品大概有6款選擇。而且特別在於tea-set以" write a love letter to yourself " 為題,所以一個tea-set都包

唔洗左諗右諗) 飲品大概有6款選擇。

而且特別在於tea-set以" write a love letter to yourself " 為題,所以一個tea-set都包括一set信紙。

叫完食物之後就會先收到呢set信紙(可以慢慢諗下寫咩比自己同影下相)

由於好奇,所以自己就起身係店入面行佐個轉

有半間鋪放有出售嘅餐具同家居用品。
另外亦有放書嘅小角落,客人可以攞嚟睇!

過佐一陣,飲品先到。當然唔小得配上靚靚嘅杯具

食物都隨即送到

Tea-set for 2:
• 4 salmon tart
• 2 scone with homemade rose jam
• 2 piece of cocoanut cookies
• 2 brownies

Salmon tart 個tart好脆,加上煙三文魚同蛋沙律(細細個可以一次入口) 好有層次,好食

Scone with homemade rose jam
個scone 硬度啱啱好,配上homemade rose jam 同忌廉醬,甜度適中,而且個jam佐有啲花瓣係度,好香好好食。

cocoanut cookies
普通曲奇一塊,無咩特別。

Brownies
大硬身,但朱古力味尚算濃。
感覺唔太新鮮

總括而言食環境多,但個scone 同tart真係好食嘅!

2013-08-28
$190 (Tea)
  • Salmon tart
  • Scone with homemade rose jam