又係中環搵食艱難系列。呢幾日成日食炸野,好野熱氣,就決定清清地飲個湯,所以又係要行多兩步到中環街市的一菜一汁。最近真係成日嚟呢頭,除咗多選擇,仲有有蓋天橋直達,唔使淋雨。一菜一汁的餐牌好簡單,叫一個湯之後可以用優惠價加賺飲品和小食,非常容易因返自己的食量去落單,唔怕浪費。而我最鐘意叫個湯,再加$10要個飽,咁就一餐飽晒。花菜巴馬火腿濃湯 ($39) - 個湯同佢個名一樣真係好香濃,入口個質感好滑。我會形容呢個係薯仔菜湯,有幾舊薯仔。我諗呢款都自大熱,排係我前面同後面的都係叫呢個湯。石窯麵包 (加購$10)- 個包好軟熟,個皮有少少脆,有少少似餐飽,拎到返Office仲有少少暖。價錢:$49 (OK)食物:OK (輕量之選)服務:快 (職員好快手,唔使點等)

價錢:$49 (OK)
食物:OK (輕量之選)
服務:快 (職員好快手,唔使點等)
TakeAway
$49 (Lunch)
  • 石窯麵包
  • 花菜巴馬火腿濃湯