2019-02-18 97 views
葵涌廣場食北海道、台灣的名物最喜歡去葵涌廣場搵食, 因為唔洗搭飛機都有齊各國美食, 無論是台灣小丸子、還是港式各式炸物, 還是甜的雪糕pancake, 總有一款arm 我同男朋友。今次就係top 入面試左紅遍北海道同台灣的布丁燒呢種有齊雞蛋布丁及芝士蛋糕的布丁燒有熱有凍, 我就揀了matcha 味新鮮出爐的雞蛋布丁。原來布丁燒製作過程好complicated,要將三種唔同density 的食材: 焦糖、布丁漿和輕乳酪芝士蛋糕漿一齊蒸焗, 於是入口就有3種唔同層次的質感。用上若竹抹茶粉的matcha 味雞蛋布丁蛋香濃郁, 同時帶點matcha 的清香, 有點點的微甘, 入口順滑, 焦糖有點點微甜卻又不會膩。至於芝士蛋糕方面, 日式芝士味道不會像西式芝士蛋糕般濃, 熱食十分鬆軟, 與雞蛋布丁非常搭配。總括而言, 三者單吃各有特色, 但一齊吃卻又有不同的感覺呢!!
葵涌廣場食北海道、台灣的名物

今次就係top 入面試左紅遍北海道同台灣的布丁燒

布丁燒

用上若竹抹茶粉的matcha 味雞蛋布丁蛋香濃郁,
同時帶點matcha 的清香, 有點點的微甘,

入口順滑,
焦糖有點點微甜卻又不會膩。

至於芝士蛋糕方面,
日式芝士味道不會像西式芝士蛋糕般濃, 熱食十分鬆軟,
布丁燒

與雞蛋布丁非常搭配。