2018-08-22
今日係觀塘商貿區傾完生意,約咗朋友係呢區黎個即興聚會。朋友介紹返呢區有間格調高雅的西式快餐廳,一於試下。我叫咗個安格斯牛肉漢堡配脆薯皇。漢堡係新鮮即整,重點係塊漢堡俾少少力壓落去,仲見到啲肉汁流出黎。漢堡中間夾住啲生菜,咬落口索索聲,就知幾爽啦!漢堡裡的芝士入口即融,有驚喜。講句公道話呢個真係基本要求,只係好多漢堡包店都做唔出。仲有番茄,幾新鮮,合格。脆薯皇上菜時仲熱辣辣,呢個真要小心燙口。香口野真係越食越想食,味道控制得剛剛好,唔會太淡亦唔會太咸。加十蚊有野飲,我點咗杯巨峰乳酸梳打,Ok la, 漢堡包脆薯皇,配凍飲剛好。其實餐廳仲有啤酒供應,不過之後要揸車,唯有忍忍口。我見到都有幾款啤酒揀,包括我覺得最易入口的1664。朋友點的山賊醬燒燻蹄,份量超多lor!朋友話唔想食飯,所以加$8轉蕎麥冷麵。朋友的紅豆抹茶奶茶我地點多一客唐揚炸雞,兩個人share剛剛好。炸雞係即炸的,香脆可口。環境好舒服呀,空間感一流,裝修係走英倫工業風,格調高雅,似英式Café多過似快餐店,最岩放咗工同幾個朋友黎食飯吹水,減減壓、享受生活。最後見到餐廳有蛋糕,叫咗一件朱古力松露蛋糕,兩個人share, 為呢次
朋友介紹返呢區有間格調高雅的西式快餐廳,一於試下。
朋友點的山賊醬燒燻蹄,份量超多lor!
朋友話唔想食飯,所以加$8轉蕎麥冷麵。
朋友的紅豆抹茶奶茶
最後見到餐廳有蛋糕,叫咗一件朱古力松露蛋糕,兩個人share, 為呢次聚會畫上完美的句號。