2023-03-23
堅尼地城一向是多國美食集中地,係網上見到位於吉席街的摩登英國🇬🇧餐廳Shoreditch ,主打現代英國菜,以新手法演繹傳統菜式,最近推出新菜式,今日嚟試吓先得,餐廳樓底高加上落地大玻璃環境開陽舒適!Half Dozen Oysters 半打英國蠔$198 海水味較平衡,蠔身飽滿,爽脆鮮甜,食了生蠔開了胃!Fresh Fish Fingers脆炸魚柳條$98 炸得金黃香脆,粉漿適中,脆口之餘重食到魚肉鮮甜味,再蘸上特製他他醬真係食到停唔到口!Crab Cake香酥蟹肉餅$128 蟹餅炸得酥脆,蟹肉鮮甜,加上底部有紅菜頭粒、青蘋果粒混和芥末醬,十分清新爽口!Beef Chin & Bone Marrow Pie 牛腱肉牛骨髓批$238 大牛骨放在批中間,將牛骨精華滲進餡料之中,令味道更香濃,面層酥皮焗得香脆,用湯匙戳破香脆酥皮,入面傳來熱辣辣嘅牛肉香氣,餡料有牛腱肉、蘑菇同肉汁,牛腱肉非常稔滑香嫩,配搭濃厚之香的牛骨髓大大提升肉批的味道,如覺得鹹可配埋香滑薯蓉一齊食非常好味!Suffolk Lamb Ribs 薩福克羊扒$298 一上枱已經聞到陣陣嘅香草味,面層焗得香脆,
海水味較平衡,蠔身飽滿,爽脆鮮甜,食了生蠔開了胃! Fresh Fish Fingers脆炸魚柳條$98
炸得金黃香脆,粉漿適中,脆口之餘重食到魚肉鮮甜味,再蘸上特製他他醬真係食到停唔到口! Crab Cake香酥蟹肉餅$128
蟹餅炸得酥脆,蟹肉鮮甜,加上底部有紅菜頭粒、青蘋果粒混和芥末醬,十分清新爽口! Beef Chin & Bone Marrow Pie 牛腱肉牛骨髓批$238
大牛骨放在批中間,將牛骨精華滲進餡料之中,令味道更香濃,面層酥皮焗得香脆,用湯匙戳破香脆酥皮,入面傳來熱辣辣嘅牛肉香氣,餡料有牛腱肉、蘑菇同肉汁,牛腱肉非常稔滑香嫩,配搭濃厚之香的牛骨髓大大提升肉批的味道,如覺得鹹可配埋香滑薯蓉一齊食非常好味! Suffolk Lamb Ribs 薩福克羊扒$298
一上枱已經聞到陣陣嘅香草味,面層焗得香脆,來自英國🇬🇧的羊肉質相當軟綿濕潤,用刀輕輕一切已經可以切開,口感鬆化又冇羶味,下層是較少見的珍珠大麥,配搭上相當有心思!
Pan Baked Chicken 香煎雞胸$188
面層煎得香脆,肉質嫩滑,再配上薯蓉和爽脆蘆筍,係keep fit 減肥人士首選! Strawberry & Cucumber Smash $69
用士多啤梨、青瓜、接骨木花、菠蘿和梳打調製,味道微甜清新好飲!