2016-08-17
今日同友人食放題前,順便到呢間糖果店朝聖一下。店鋪都算近地鐵站,亦唔難搵,不過規模有啲細,有瑟縮一角嘅感覺。最後買左三樣:左邊個袋係mix bon bons, 中間係紅桑莓味朱古力,右邊係飛碟糖。Mix bon bons($75):買左250g,每100g 30蚊。口感似食緊香口膠,但佢係可以吞嘅軟糖。表面有層薄粉,應該係避免放耐左同其他糖痴埋一舊(因為我拎返屋企已經有幾粒痴住)但我唔太鍾意粉嘅味(有少少似話梅味)有幾種味道選擇,整體幾得意,每食一粒感覺可以嚼好耐,可以買離試下。紅桑莓朱古力($40,原價$50):因為碎左少少,所以平10蚊。我幾鍾意呢隻朱古力,唔會死甜,加上有我鍾意嘅莓,有清新感覺。重點係佢可以完美分開每一小格朱古力,好爽飛碟糖($28):呢個完全同我想像中味道一致。外皮似糯米,煙韌嘅脆皮。入面酸粉係顆粒狀。佢比我嘅感覺似雜貨店嘅小食多過英國傳統糖果,好懷舊。值得一提,店員好細心,見你拎住幾樣貨,會即刻比籃你裝。回答問題亦有耐心,有講有笑,感覺親切雖然普遍糖果都比市面貴,不過黎得專門店都預左,間唔中一次都接受到嘅。所以我遲下口痕應該都會再幫襯,哈哈。