2014-01-16 1296 views
約朋友去擺花街附近見面順便食晏,由於沿途都有好多食肆眼花遼亂,邊行邊睇有乜好食之制,發現一間未試過嘅三文治店,於是決定去試試。位於斜路上門口往下進入餐廳內,總面積唔大但櫃台同廚房佔面積唔多,裝修幾有風格將面向街外嘅整幅檣以玻璃代替所以有充足光線打入餐廳內,感覺柔和舒適。 餐廳自助形式,供應潛艇般三文治、焗薯、全日意粉、薯絛、厚多士,另有多款冷熱飲品選擇。 午市外亦有早餐至12:00 同下午茶,任何時間去都可以開餐。兩個人不約而同點咗僅有兩款意粉,最合我心意係兩者都用豬肉,好少肉丸意粉用豬肉造。Carbonara顏色較淡,有一隻溏心蛋、火腿片、混有芝士白汁嘅意粉。製作有別於一般Carbonara蛋黃混合芝士白汁同煮而係用溏心蛋,食嘅時候將蛋黃汁撈均意粉餡料一齊食,蛋黃味較特突出。意粉較幼身易沾滿醬汁,非常有彈性。蕃茄肉丸意粉色彩鮮豔非常豐富,由於我戎牛所以好耐無食過肉醬、肉丸之類意粉,今次全豬可以大飽口福。 肉丸混有香草唔鬆散味道唔錯,蕃茄醬用大量蕃茄蓉煮成蕃茄味濃郁又唔會過酸,意粉更幼身似Angel Hair索滿蕃茄醬汁但仍保持彈口,越身越滋味。薯條可淨叫亦可加錢要唔同配料。粗身薯條淋
Carbonara (豬)
肉丸意粉 (豬)
薯條可淨叫亦可加錢要唔同配料。粗身薯條淋上芝士演溶液,芝士較淡味好快就變成固體,而薯條炸得全透但又無過火,雖然粗身但每條都非常脆身放耐咗都唔會淋。

一般飲品如咖啡、茶都包埋,如特色咖啡、沙冰等只需加$14、$17左右。

未食以為份量唔夠,點知未食完意粉都已覺九成飽。 整體味道、份量都有85分以上,會再去試埋其他食品。

$67 (Lunch)
Carbonara (豬)
肉丸意粉 (豬)