2018-06-10 546 views
茶狼而家台式飲品越來越多,除左尖沙咀銅鑼灣衣啲地區,中環我想都是其中一個據點,最近又開左間新嘅,就係茶狼,個地點好好喺上soho區扶手電梯對住個位,所以一開每天經過都有10幾個人等緊,自己都唔係試左好多次,因為lunch 時間有限,有時太多人真係唔會走去買。我第一次係試佢個冷泡嘅白露苿莉茶(22蚊),衣個最快,無時間嘅人可以揀衣個試下,因為佢已經沖好晒用樽裝住,一買即有唔洗等,佢個樽身好硬,我自己覺得可以循環再用,唔係就實在太浪費。基本上衣個自己沖都沖到,果度有48蚊5個嘅冷泡茶茶包,所以買返公司飲不如買茶包自己沖。佢個苿莉茶好香苿莉味,好好飲,其他茶店暫時未揾到有咁香茶味係真嘅。其實佢我諗開左一個月喇大概,初初只有飲品賣,最近見到佢有蛋糕同布甸賣,所以又買來一試,我買左烏龍茶布甸,佢入口有一陣茶味,之後就食到好香奶味,質地都唔錯唔會太水,好似26蚊,仲有個牛乳味,可以買來做下午茶。跟住有一日星期六返工終於品嚐到其中款蛋糕,烏龍茶芝士蛋糕,有茶味都有芝士味,蛋糕質感都無話太實吉吉,都唔錯,28蚊感覺幾抵,因為大大件,芝士蛋糕咁大件覺得有啲多之後再買杯芝士奶蓋芒果白露苿莉茶,42蚊都幾貴
茶狼

之後再買杯芝士奶蓋芒果白露苿莉茶,42蚊都幾貴,不過間唔中一次就算喇,咸咸嘅芝士奶蓋味道唔錯,亦無一粒粒(我試過一間啲奶蓋係有一粒粒,真係麻麻地)芒果甜而茶帶少少澀,出奇地夾。不過最唔鐘意佢耐左就會茶還茶芒果還芒果分左兩層。