2009-02-11
食過幾次, 好想推介吓呢度有個dish叫蛇仔粉, 係用麵粉搓好後, 捽成一條條的, 個樣粗幼不一. 每次去luca我都會order. 用龍蝦汁煮, 配料隨你喜歡, 好鮮味.另一個dish係risotto意大利飯. 出面好多餐廳, 為咗配合香港人口味, 將d米煮到好soft, 根本就唔係risotto. 真正risotto係中間仲係硬硬哋, 咁先會有口感. 通常我會request要 seafood risotto with cream & tomato sauce, 帶少少酸甜, 好開胃, 好味道. 真係百吃不厭. 其實menu入面好似有一個cream & mushroom risotto, 不過我好少食, 因為係白汁, 不是我杯茶, 但相信都好好味, 因為都有好多客order.仲有, 呢度嘅caesar salad又係正嘢, 你會食得出個dressing係唔同出面嘅, 因為係個chef自己調製的.雖然話地方有d偏遠, 但為咗食好嘢, 無法啦 ! 唔揸車其實都好方便, 撘kcr去到大埔墟, 轉綠van去大尾篤, 响龍尾村站落就係, 都ok方便. 大家不妨一試.