2024-06-23 125 views
過黎搵個朋友食飯,簡簡單單落樓下八月茶室食晚餐,雖說係茶餐廳用餐但又比到一個好好嘅用餐體驗比我。首先講下店內裝修,空間大,座位寛闊乾淨,非常舒適。服務方面,店員都十分勤快,甚有親切感,比人一種人情味滿滿嘅餐廳。食物種類都有好多選擇,川菜、小炒、鐵板餐、石頭鍋飯,雖然係去食晚餐,但仍然可以叫到炸脾西多,非常驚喜。咁多款式揀我地就每樣嗌左一款黎食,有鐵板銀牙肉絲炒麵、支竹冬菇炆牛肋條煲、惹味水煮牛肉、流心西多、公司三文治、炸雞髀。鐵板銀牙肉絲炒麵:麵條外邊脆口,然後又會食到Q彈嚼勁嘅口感,再配上鮮嫩肉絲同爽口銀牙。加埋鐵板上煮,夠晒鍋氣令人食慾大增。支竹冬菇炆牛肋條煲:牛肋條經過炆煮後,變得非常軟嫩,入口即化,肉質鮮美。支竹同冬菇嘅香氣充分融合,估唔到除左火腩,換成牛肋條又另一番味道,搖身一變成為女人嘅浪漫。水煮牛肉:上菜已經聞到一陣充滿香料嘅麻辣香氣撲鼻而來,口水不禁加速分泌,麻辣味道令人感受到川菜嘅獨特魅力。牛肉嫩滑多汁,配上蔬菜嘅清爽口感,辣味同麻味交織,果然真係惹味水煮牛肉。流心西多:唔係一般嘅西多,切開麵包流心汁湧出,感覺治癒,奶油同鹹蛋香味四溢。炸雞髀:外酥內嫩,雞皮炸得酥脆,

鐵板銀牙肉絲炒麵

支竹冬菇牛肋條煲

惹味水煮牛肉

流心西多

炸雞髀:外酥內嫩,雞皮炸得酥脆,真係怕肥都忍唔住照食,肉質鮮嫩多汁,實在係我最愛。

炸雞脾

公司三文治:除左雞蛋、餐肉、火腿、番茄,仲有芝士,一般茶餐廳都唔會咁揼本,非常美味。茶室嘅小食真係好唔錯。

公司三文治

整體而言,八月茶室嘅菜色豐富多樣,口味地道正宗,價格又實惠,比左一個好好美食體驗比我地。

餐湯
鐵板銀牙肉絲炒麵