2024-08-14 122 views
每次經過八月茶室都看到裡面好熱鬧,看到人家吃的小炒很惹味。今天放工就去吃晚餐。我們點了川味小炒中的孜然牛肉、避風塘炒鮮魷和西蘭花腰果蝦仁。孜然牛肉每片牛肉都很大片,微微的孜然的配合香港人口味,加上洋蔥絲和辣椒,味道豐富,咬下去除了牛肉的香味還帶有蔬菜絲的清爽。避風塘炒鮮魷超大的一盤,非常足料。鮮魷片包裹著薄薄的炸粉,加上炸蒜和小辣椒等等,香氣四溢。每一片鮮魷都十分彈牙有口感,咸香味十足。白飯上鋪上炸蒜更加好配飯。西蘭花腰果蝦仁是傳統港味家上小菜,西蘭花和蝦仁都事前用油下鍋爆香,所以非常香。西蘭花和蝦仁都是十分有口感,不會燘過久,所以吃下去味道口感都是很新鮮的。這家餐廳每個店員都臉掛笑容,和每一枱客人和小孩都打成一片,十分溫馨融洽,值得再來。

2024-06-23 125 views
過黎搵個朋友食飯,簡簡單單落樓下八月茶室食晚餐,雖說係茶餐廳用餐但又比到一個好好嘅用餐體驗比我。首先講下店內裝修,空間大,座位寛闊乾淨,非常舒適。服務方面,店員都十分勤快,甚有親切感,比人一種人情味滿滿嘅餐廳。食物種類都有好多選擇,川菜、小炒、鐵板餐、石頭鍋飯,雖然係去食晚餐,但仍然可以叫到炸脾西多,非常驚喜。咁多款式揀我地就每樣嗌左一款黎食,有鐵板銀牙肉絲炒麵、支竹冬菇炆牛肋條煲、惹味水煮牛肉、流心西多、公司三文治、炸雞髀。鐵板銀牙肉絲炒麵:麵條外邊脆口,然後又會食到Q彈嚼勁嘅口感,再配上鮮嫩肉絲同爽口銀牙。加埋鐵板上煮,夠晒鍋氣令人食慾大增。支竹冬菇炆牛肋條煲:牛肋條經過炆煮後,變得非常軟嫩,入口即化,肉質鮮美。支竹同冬菇嘅香氣充分融合,估唔到除左火腩,換成牛肋條又另一番味道,搖身一變成為女人嘅浪漫。水煮牛肉:上菜已經聞到一陣充滿香料嘅麻辣香氣撲鼻而來,口水不禁加速分泌,麻辣味道令人感受到川菜嘅獨特魅力。牛肉嫩滑多汁,配上蔬菜嘅清爽口感,辣味同麻味交織,果然真係惹味水煮牛肉。流心西多:唔係一般嘅西多,切開麵包流心汁湧出,感覺治癒,奶油同鹹蛋香味四溢。炸雞髀:外酥內嫩,雞皮炸得酥脆,

鐵板銀牙肉絲炒麵

支竹冬菇牛肋條煲

惹味水煮牛肉

流心西多

炸雞髀:外酥內嫩,雞皮炸得酥脆,真係怕肥都忍唔住照食,肉質鮮嫩多汁,實在係我最愛。

炸雞脾

公司三文治:除左雞蛋、餐肉、火腿、番茄,仲有芝士,一般茶餐廳都唔會咁揼本,非常美味。茶室嘅小食真係好唔錯。

公司三文治

整體而言,八月茶室嘅菜色豐富多樣,口味地道正宗,價格又實惠,比左一個好好美食體驗比我地。

餐湯
鐵板銀牙肉絲炒麵
支竹冬菇牛肋條煲
惹味水煮牛肉
炸雞脾
公司三文治
餐湯
2024-06-12 101 views
上星期到了皇后山邨探朋友,晚飯時間他提議我到他留下的茶室晚飯點了想吃的星洲炒米,他們炒得乾身,配料和米粉的比例適中,咖喱香調味剛好,米粉口感乾爽彈牙,是一道高質素的星洲炒米點了幾個小菜,當中他們的川菜手撕包菜非常驚喜,川味十足,包菜爽脆,配搭川式的調味入口酸辣。黃金蝦球同樣滿意,鹹蛋黃醬了包着大蝦球,入口充滿濃郁鹹蛋黃香精元條黃花魚,同樣值得推薦,黃花魚新鮮來貨,肉質入口嫩滑,而且價錢合理,性價比高最後意猶未盡,和朋友點了一份流心西多士配薯角,西多士新鮮炸起,入口酥軟,配搭內裏的奶黃,非常滿意的一道甜品

2024-04-12 248 views
今日到八月茶室食晚餐,個人很喜歡到茶餐廳用餐因為可以一次過食唔同嘅食物。先分享一下店內裝修,茶餐廳裝修風格溫馨,尤其嗰個月球装飾令成個空間更時尚,令人留下印象。檯櫈好闊落,冷氣夠,可以好放鬆同舒適咁享受晚餐嘅時光。我地叫左唔同嘅菜式,有魚柳包、炒意粉、鐵板餐、小炒皇、川味肥腸炆滑雞煲,咁多野食都係四百零蚊,食到飽又滿足,性價比真高。吉列魚柳包 :麵包烤得香脆,搭配新鮮嘅青瓜、番茄、生菜,同最重要嘅吉列魚柳,魚柳炸至金黄酥脆,肉質鲜嫩,加入千島醬,甜酸醒胃亦減少油油膩感。乾炒牛肉意粉:黑椒香氣四溢,意粉彈牙有嚼勁,牛肉鮮嫩多,入口鬆軟,帶有微微嘅辣味,令人回味無窮。八月小炒皇:有小魷魚有蝦仁,全都鮮甜彈牙,搭配新鮮韮菜花、菜莆、蝦乾和腰果等等,味道香濃,送飯之選。黑椒汁鐵板雜扒真係抵食,份量大,又豐富,有牛扒、雞扒、豬扒、司華力腸等肉類,全部肉質都鮮嫩多汁,輕輕切兩下就可以,唔會又鞋又韌,搭配黑椒汁,香氣四溢,十分吸引。除左小菜,呢度連川菜都有,酸菜魚、辣子雞、水煮魚等等,我地叫左個川味肥腸炆滑雞煲,充滿濃厚浓川菜風味,用左大量川味調料,如花椒、辣椒、豆瓣醬等,散發出濃烈嘅香氣,令人食欲

除左小菜,呢度連川菜都有,酸菜魚、辣子雞、水煮魚等等,我地叫左個川味肥腸炆滑雞煲,充滿濃厚浓川菜風味,用左大量川味調料,如花椒、辣椒、豆瓣醬等,散發出濃烈嘅香氣,令人食欲大增。肥腸好大件好肥美,油脂滲入滑雞嘅肉質中,令滑雞更加鮮嫩多汁。味道方面都有川菜嘅麻辣風味,唔錯。

整體覺得八月茶室食物種類多,價錢又唔貴,從裝修到食物味道,再到服務態度都很好。
2024-04-10
Type of Meal
Dinner
2024-03-02 215 views
上次同朋友食過下午茶,已經覺得唔錯,今日我同屋企人去食晚餐。餐廳環境以卡位為主,光潔明亮,乾淨企理,坐得舒適。餐牌多元化,有多款小菜、炒粉麵、川菜、煲仔飯選擇。尖椒爆肉片($78)炒得好有鑊氣,用尖椒爆香肉片,肉片厚薄適中,大大塊,口感軟腍,而且不算太辣。八月小炒皇($84)小炒皇有韭菜花、蝦乾、菜圃、腰果、魷魚、蝦仁,韭菜花多而爽嫩,魷魚爽口,勁惹味,夠鑊氣而且配搭啤酒一流。黃金脆皮蝦球($94)蝦球外層炸得勁脆,蝦球爽口彈牙,加入流沙鹹蛋炒勻,每一啖都有流沙鹹蛋,配菜西蘭花軟硬適中,可以減低油膩感。炸雞髀配薯角($44)好耐冇食炸雞髀,炸雞髀好大隻,大過手掌,炸雞髀外層炸得勁脆,肉質嫩滑,仲保留到肉汁,好Juicy,薯角亦夠多。+$12 白飯及例湯例湯蓮藕粉葛湯,好夠味,唔會愈飲愈口渴。凍朱古力&熱BB鴛鴦竟然以到有BB鴛鴦,好立克加阿華田,甜度適中,估唔到又幾好飲。

餐牌多元化,有多款小菜、炒粉麵、川菜、煲仔飯選擇。

尖椒爆肉片($78)

八月小炒皇($84)

黃金脆皮蝦球($94)

炸雞髀配薯角($44)

+$12 白飯及例湯
例湯蓮藕粉葛湯,好夠味,唔會愈飲愈口渴。

凍朱古力&熱BB鴛鴦
2023-12-20 244 views
上星期都朋友的新家拜訪,晚飯時間直接到樓下的這間餐廳免得花時間煮,結果感覺非常不錯沒有嘗試過這家集團式經營的冰室,餐牌的菜式非常豐富,除了有不少經典茶餐廳菜式外,令人驚喜的是更有川菜點了一份小的酸菜魚,可是份量一點也不少,足夠三至四人食用,味道不比普通的四川菜餐廳差,非常正宗,而且除了魚肉的份量不少外,底下的配菜例如是薯粉和蔬菜亦多,非常滿意手撕包菜,味道同樣正宗,椰菜炒至有少許焦香配搭香醋,味道一流,他們的川菜的確有水準意猶未盡地叫了普通茶餐廳菜式,炸雞髀和西多士,味道同樣令人滿意,炸物新鮮炸起,入口香脆

2023-11-24 185 views
昨晚探親去到皇后山邨,在商場有一家港式茶餐廳,裝修環境新㯋潔淨,服務不錯👌🏻首先點了魚香茄子煲,香噴噴的茄子搭配著魚香醬料和豬肉粒和菇粒,每一口都帶來濃郁的味道。茄子口感軟軟的,吸收滿滿醬汁,送飯簡直一流!😋酸菜魚,一大碗新鮮的魚肉塊和酸菜,湯底酸辣開胃,讓人胃口大開。不僅美味,而且營養豐富👍🏻最後是黑椒牛仔骨,非常惹味的一道菜,有着大量蒜粒和濃郁的黑椒醬料!牛仔骨肉質鮮嫩,搭配上黑椒醬料的香氣四溢,每一口都能感受到牛肉的鮮美和黑椒的辣味,十分美味🤤每位都送碗老火湯,夠味好喝的😋

每位都送碗老火湯,夠味好喝的😋
2023-11-08 160 views
粉嶺皇后山位於一個相對新興的住宅區,由於我住得近,所以我去試了一下那裡的美食。芝麻黑糖醋骨$80 他們的芝麻黑糖醋骨炸得酥脆,入味十足,芝麻的香味突出,非常適合搭配飯食。再加上周邊的雜菜,這道菜既健康美味,又營養均衡,是晚餐時的一道絕佳小菜。降魔椰菜花$78 另外一道推薦的是降魔椰菜花,它具有獨特的四川麻辣風味,辣味不過分,非常香口。椰菜花吸收了麻辣醬汁的味道,口感爽脆,這道菜是搭配飯食的另一道必備小菜。枝竹羊腩煲$138 如果你想嚐嚐他們的主打菜之一,可以試試他們的枝竹羊腩煲,附送一碟唐生菜,如果需要額外一碟生菜,需要支付額外的20港元)。這道菜份量十足,羊肉鮮嫩,沒有腥味,湯底濃郁,加入了新鮮的冬菇和竹筍,味道十分美味。搭配新鮮的生菜,沾上濃郁的羊腩汁,風味更佳。在寒冷的冬天,這道菜是暖身的絕佳選擇。

芝麻黑糖醋骨$80

降魔椰菜花$78

枝竹羊腩煲$138
2023-10-01 163 views
叫佐個外賣,凍奶茶加料多兩片檸檬,職員發緊夢,打電話去講,一句唔好意思都冇,直接問我係邊,單號幾多,溝通過程態度十分差。屋村餐廳最緊要服務,服務態度都唔好,冇下次!!
TakeAway
2023-09-18 133 views
上星期到朋友新搬進的家拜訪,晚飯時間到了他樓下的餐廳晚餐,一試過後值得推薦這間餐廳食物種類很多,除了一般中菜或茶餐廳食品外,驚喜的是他們還有川菜枝竹雙腩煲份量很多,火腩配搭斑腩,此外調味亦屬於濃郁,配合白飯非常合適手撕包菜,每次都川菜館必點的菜式,這間餐廳非常驚喜,雖然只是普通的茶餐廳可是川菜的味道比起坊間的川菜館並不比下去,包菜口感爽脆,配搭微酸的香醋非常惹味蒜香蜜餞牛仔骨,嘗試過他們的小菜的確不錯後再額外點多了一份牛仔骨,幸好有額外點,味道非常值得推薦,醬汁香濃牛仔骨份量多,肉質軟滑重牛味 三四個大男人結果還未夠喉,額外點了流心西多士和炸饅頭作甜品,同樣值得推薦,西多士和炸饅頭一樣香甜酥脆,配搭糖漿和煉奶味道非常滿足

2023-05-09 621 views
上次食完八月的酸菜魚覺得好正 專登過來回味下 晚上七點入座仲找到位置 七點半已經FULL! 都幾旺場!今次友人建議試下新口味 所以嗌左另一款既川菜魚!! ✨騰椒魚- 初時淨睇菜名我是沒idea 這是甚麼味道! 賣相及味道相當出眾! 香、辣、酸、麻、咸咸地 味道令我有點驚喜! 藤椒本身好爽脆 帶有微微檸檬清香 所以好開胃! 魚柳依然好滑嘟嘟 好質淨同無腥味! 配菜上大致與酸菜魚相同: 芽菜、薯粉、酸茶、菇、萵筍! 份量足夠3-4人! 騰椒魚比起酸菜魚更麻一點! 味道更多層次及濃烈一點 食得好過癮!!!✨西蘭花炒雞柳 – 友人好滿意呢個,他形容愈簡單既小菜先愈見到廚師既功架! 甘的確又真係好好食! 雞柳炒到有少少微焦 煮完仲好嫩滑! 西蘭花軟硬適中,個茨汁教得好好吾會好咸但有鮮味! 成個小菜夠哂獲氣! ✨咕嚕肉 – 呢個價錢估吾到份量有甘多,咕嚕肉塊都好好肉地 啖啖肉 而且D肉都好軟林無咩肥膏! 炸粉適中 酸甜度拿捏得好! ✨流心西多士+炸雞翼 - 流心西多士必叫 保持了上次水準!! 好好食好滿足! 八月茶室的食物質素 高於一般市面上”冰室、菜餐廳、茶室”, 有中式小菜館既質素但茶室既大眾

次友人建議試下新口味 所以嗌左另一款既川菜魚!!

八月茶室的食物質素 高於一般市面上”冰室、菜餐廳、茶室”, 有中式小菜館既質素但茶室既大眾價錢! 值得我再次幫襯支持!!!👍👍👍
2023-05-05
$150 (Dinner)
2023-02-17 647 views
一大班朋友行完山喺皇后山廣場搵嘢食,選擇唔多,見到呢間餐廳都算多人幫襯,就入去試吓,不過整體嚟講質素一般。我哋分別試咗川菜系列、星洲炒米、咖喱飯、肉燥雞扒飯。餐湯完全係味精湯,飲落去好鹹,飲完亦要不斷飲清水好口乾。川菜系列叫咗水煮魚,水煮魚住得比較油膩,食落去亦冇咩麻香味,魚嘅份量正常,唔算太多,亦有薯粉喺底,不過食完返到屋企覺得胃有啲唔舒服,應該係湯底太油膩。另外星洲炒米望落去色水唔錯,但係食落去完全冇味,朋友要加少少辣醬先食到,不過份量真係好多,價錢嚟講係抵食。咖喱飯嘅咖喱係甜味,完全冇辣味,咖喱顏色偏深黃色,飯嘅份量都係好多。肉燥雞扒飯比較好食,不過不失,肉燥味少少鹹,伴飯食都可以。

我哋分別試咗川菜系列、星洲炒米、咖喱飯、肉燥雞扒飯。

餐湯完全係味精湯,飲落去好鹹,飲完亦要不斷飲清水好口乾。

肉燥雞扒飯比較好食,不過不失,肉燥味少少鹹,伴飯食都可以。

八月茶室比一次機會佢試下如何因為呢間野實在負面一開始爆疫情要強檢又係佢呢度啲野食人地講又話外賣份量奇少所以我地15號星期日晏就食睇下點先講例湯 0分湯得一舊苦瓜定蘿蔔唔記得左重點係落左偏多味精,一飲就知唔掂!飲品凍奶茶少甜,奶過多掩蓋左茶味 70分凍檸茶少甜,茶底唔夠茶味 80分兩杯少甜甜度合格午餐咖哩牛扒配溫泉蛋 75分咖哩味唔錯,但得兩舊薯仔太枯寒牛扒食落乾左啲一般,同埋得兩塊仔溫泉蛋正常水準椰香葡汁海鮮焗飯 80分葡汁係有椰香味但葡汁味較淡海鮮料正常野ok飯粒都煮得唔錯總括黎講價錢同份量可以算對稱不過湯係味精湯!!薯仔得兩舊太少!牛扒又細塊,食幾啖都無左!水吧師傅技術一般如果要食應該唔會翻兜午餐下午茶反而望到雞脾配西多士$45都幾抵有機會會試下晚餐價錢偏貴唔會食仲有!佢地比果杯水有好多飄浮物!似油定唔知乜,點拎黎飲?洗餐具都唔得
八月茶室比一次機會佢試下如何
因為呢間野實在負面
一開始爆疫情要強檢又係佢呢度
啲野食人地講又話外賣份量奇少
所以我地15號星期日晏就食睇下點
先講例湯 0分
湯得一舊苦瓜定蘿蔔唔記得左
重點係落左偏多味精,一飲就知
唔掂!
飲品
凍奶茶少甜,奶過多掩蓋左茶味 70分
凍檸茶少甜,茶底唔夠茶味 80分
兩杯少甜甜度合格
午餐
咖哩牛扒配溫泉蛋 75分
咖哩味唔錯,但得兩舊薯仔太枯寒
牛扒食落乾左啲一般,同埋得兩塊仔
溫泉蛋正常水準
椰香葡汁海鮮焗飯 80分
葡汁係有椰香味但葡汁味較淡
海鮮料正常野ok
飯粒都煮得唔錯
總括黎講價錢同份量可以算對稱
不過湯係味精湯!!
薯仔得兩舊太少!牛扒又細塊,食幾啖都無左!
水吧師傅技術一般
如果要食應該唔會翻兜午餐
下午茶反而望到雞脾配西多士$45都幾抵
有機會會試下
晚餐價錢偏貴唔會食
仲有!佢地比果杯水有好多飄浮物!
似油定唔知乜,點拎黎飲?
洗餐具都唔得
2023-01-15
$60 (Lunch)
2023-01-12 352 views
今天到粉嶺流水響水塘觀落羽松後,順道到皇山邨晚膳,在巴士總站對面商場二樓,有「八月茶室」分店,門前有“秋冬暖羊羊”和“川辣系列”餐牌,見十分吸引,便內進光顧。餐廳裝修簇新,光亮整潔,地方寬敝,座位舒適,中間懸掛著一個發光大月球,是「八月茶室」的標誌。“雙冬枝竹黑草羊腩煲”,材料豐富,有冬菇、枝竹、馬蹄、生菜和黑草羊羊腩。羊腩炆得腍軟入味,完全沒有羊羶味,腐乳醬汁與羊腩非常配合,為羊肉提升一個層次。“椰香荔芋排骨”,排骨口感不錯,而最好味是惹味的椰汁,椰香四溢,滲透了椰汁的芋頭,特別美味。“湖南小炒肉”,新鮮即炒,鑊氣十足,微辣口感,滋味十足。“宮保雞丁”,雞肉粒都走過油,所以特別香口,香辣有餘,惟腰果能夠爽脆更佳。小菜加十元有白飯和例湯,飲品有半價優惠,相當超值。

“湖南小炒肉”,新鮮即炒,鑊氣十足,微辣口感,滋味十足。

小菜加十元有白飯和例湯,飲品有半價優惠,相當超值。
2022-12-28 336 views
去完流水響行山,肚餓即刻行去就近地方搵嘢食,皇后山邨我都係第一次嚟,嗰度有一個商場,本身諗住去大快活,但係見到2樓有一間茶餐廳,價錢合理,食物選擇多樣化,就直接行入去啦。我揀咗一個$44嘅茶餐包括有米線,肉我揀咗豬扒,跟餐可以揀蛋、火腿同埋丹麥包,熱飲唔使加錢,揀咗熱杏霜,我只能夠講呢個餐唔單止抵食,而且亦都非常好食,質素非常之唔錯👍我朋友就揀咗一個雞翼沙律套餐價值$42,其實佢個沙律有新鮮蘋果,而且份量亦都好足夠,所以一樣都係性價比好高,飲品佢揀咗熱檸蜜,50 59號或者都係唔使另外加錢👍