2020-01-14 331 views
茶記冰室——又茶記又冰室咁,淨係睇個名已經覺得呢間餐廳好特別。原來佢唔係得個名咁簡單。佢真係有齊茶記同冰室食到嘅野架!食物款式多籮籮,實有一款啱你食!去嘅時候啱啱開始下午茶時段。未食晏,想食d主食,見有「抵食下午茶炒粉麵」,$34奉送茶啡,咁抵喺邊度搵!叫左個乾炒牛河食。乾炒牛河好有鑊氣,醬汁比一般茶餐廳落得少,睇落色水較淡,味道淡啱唔會太鹹,啱曬我呢d著重健康嘅人士!朋友嗌左咖喱牛腩飯。咖喱牛腩飯咖喱香濃,咖喱汁較甜,唔會辣到食唔到。牛腩腍身易入口。食左咁多肉,食番d菜平衡下先。嗌左個上素羅漢齋。超足料!有芽菜、大白菜、豆腐、木耳、紅蘿蔔絲、秀珍菇等。真係多料到數唔曬呀!呢味菜只係用水灼熟加少少茨同鹽就上枱,清得黎又唔會味淡到唔想食。我同朋友不知不覺竟然清曬成碟!食完主食繼續食「甜品」!下午茶重有「冰室」類嘅野食比你揀!「輕鬆悠閒下午茶」餐牌有沙律同埋西多士、三文治等包類。我同朋友就點左炸雞髀沙律同埋咖咉西多士試下。炸雞髀沙律雞髀啱啱炸起,重熱辣辣!咬開後雞肉滴曬出黎,好juicy呀!沙律酸酸甜甜好開胃,有兩片大蕃茄舖喺面,好fresh!

去嘅時候啱啱開始下午茶時段。

食左咁多肉,食番d菜平衡下先。

2019-12-30
$60 (Tea)