2020-06-09 1093 views
經過研究間鋪 成日唔記得個時間去搶原條蛋捲 甚至搶唔到🤦🏻‍♀️所以決定來幾個禮拜既walk-in去買d切件捲蛋🌟三重濃小山園抹茶捲蛋($55)🌟芝士奶蓋京都烘茶捲蛋($52)🌟海鹽焦糖阿薩姆茶捲蛋($52)基本上全部有關茶類既cream都非常濃郁😍對於茶類愛好者完全無挑剔😗印象最深刻就係海鹽焦糖陣味 夾埋d茶一齊食真係好match好正😍🌟蝶豆花草莓生乳捲($52)🌟芒椰奶奶捲蛋($52)草莓同芒果個cream都好香 食得出真材實料 唔係香精☺️我覺得草莓好味d突出d 芒果果個唔係好食得出有椰奶味🤔相比起茶類 水果類比較普通 清新d🌟玄米茶芋泥生乳捲($52)個捲蛋就食唔到有玄米茶味🧐可能之前食玄米cream太驚艷👍不過個芋泥低糖健康得來好香好滑可能我唔係超級芋泥迷 我覺得芋泥餡料太多😬成個捲蛋就好似我食緊一個芋頭 唔太似我食緊一個蛋捲有時餡料太多未必係一件好事 拿到一個平衡都好重要🌟芝麻玄米茶麻糬威風三文治($55)個威風好香芝麻同個cream好濃玄米茶味😍中間個麻糬少甜但普通 有咬口不過太韌 相對蕨餅好似好味d🤨成個威風唔夾埋d 玄米cream食 就偏乾 食到靠外層個焦皮 就可以停口😬

🌟三重濃小山園抹茶捲蛋($55)
🌟芝士奶蓋京都烘茶捲蛋($52)
🌟海鹽焦糖阿薩姆茶捲蛋($52)

🌟蝶豆花草莓生乳捲($52)
🌟芒椰奶奶捲蛋($52)

草莓同芒果個cream都好香 食得出真材實料 唔係香精☺️

🌟玄米茶芋泥生乳捲($52)

有時餡料太多未必係一件好事 拿到一個平衡都好重要

🌟芝麻玄米茶麻糬威風三文治($55)

個威風好香芝麻同個cream好濃玄米茶味😍
中間個麻糬少甜但普通 有咬口不過太韌 相對蕨餅好似好味d🤨

🌟濃花生醬麻糬芝士蛋糕($58)
🌟濃芝麻麻糬芝士蛋糕($58)

啖啖都好似食緊花生同芝麻醬咁 唔似食緊件cake🤦🏻‍♀️再加埋芝士同個餅底 真係溜上加溜

同埋麻糬太韌 用刀先切得開 唔係根本要整舊拿起手先食到...鍾意食芝麻多過花生
不過試完兩款味唔會再買芝士蛋糕 唔係好識欣賞😂

🌟無油純玫瑰花伯爵茶捲蛋($52)

無油同正常d捲蛋無太大分別 伯爵茶好濃郁
但係就完全食唔出有玫瑰花味🧐

上面莓味既cream 齋咁食好出色 但就同個茶味唔夾😛
🤣可能我唔識欣賞酸同苦夾埋既味道

🌟紅烏龍茶芋泥生乳捲($52)

第一次食玄米芋泥好失望 好似得芋泥味決定比多次機會買有關芋泥既口味

到紅烏龍都係食唔出有烏龍味 好似d茶整成個蛋捲 就會好淡味甚至無味

就算聽講用茶成份係多左 但d味都唔係太出 可能d茶味crem太出色 相反用落蛋捲到就遜色左

🌟錫蘭茶baileys朱古力捲蛋($55)

baileys可以中和返d茶既苦澀未 食落唔會得個濃字 反而清新左🤤唔錯
不過個蛋捲就無咩朱古力味 係咪我個味蕾壞q左?🤦🏻‍♀️

⚠️茶類最好唔好夜晚食 如果你想眼光光等天光🙂
⚠️d材料整成cream就好濃味 整成蛋捲就無咩味 可能我味覺壞左🤔
⚠️雖然偏貴 但係值得既😘d捲蛋整體都好好味🤤主打茶味非常濃郁 食材新鮮 無敵足料 所以唔好茶既買前要三思 你可能會覺得好苦🤣
TakeAway