2021-08-03
之前分別試過晚飯小菜同早餐,小菜係唔錯但早餐就反而麻麻(可能係唔同廚師嘅關係),今次都係去食晚飯。分別點了西湖牛肉羮、酥炸鯪魚球同避風塘茄子。先講西湖牛肉羮,呢味餸喺茶餐廳好少見,上枱時見到我諗起碼夠七至八個人食。個羮好多芫荽,食落去好香,同埋都好多豆腐同牛肉,好足料。另外建議加落啲飯度食,好似食泡飯咁,係另一個食法,味道唔錯。至於酥炸鯪魚球,好大粒,同埋面層好脆,最緊要佢個蜆蚧醬,聞落去好香花雕酒味,而且都幾多粒蜆肉,粒鯪魚球點落去食簡直係一流。最後到避風塘茄子,炸蒜夠晒多,而且熱辣辣,個脆漿調得唔錯,食落去個皮唔厚同好脆,啲茄子又唔油,仲係軟軟哋身,外脆內軟,口感幾好。總括嚟講食咗兩次小菜,呢間真係唔錯,每次未點餸就俾碗例湯你先,而且佢啲炸嘢特別出色,值得推介。
西湖牛肉羮
酥炸鯪魚球