2021-10-14 402 views
今日收工約左朋友去官觀,我地順便係附近晚餐,朋友介紹左一間平民又價錢合理嘅小菜餐館。我地一去到店員好有善咁招呼我地入座,之後我就點左椒鹽鮮魷,蠔仔餅,魚香茄子煲。好快食物就送到我地面前,椒鹽鮮魷味道好惹味,好有避風塘風味,而且魷魚都好新鮮,爽口彈牙。蠔仔餅炸得好香脆可口,而且一咬落去啖啖蠔仔嘅鮮甜充滿整個口腔。魚香茄子煲味道好有大排檔風味,茄子已經煲到好軟身,一食仲有魚香味,岩岩出爐嘅魚香茄子煲係最好味。呢間餐廳價錢真係好抵,而家份量都好多,我地叫左三個小菜已經食到好飽,而家環境都好乾淨,地段又方便,最鍾意係佢夠鑊氣,如果下次經過都會黎再試其他菜式。

2021-09-01 597 views
今晚來到人來人往嘅觀塘駿業街, 滙合屋企人喺嗰邊放工兼買完嘢搵地方晚飯。看見地舖「財記美食」 有晚飯小菜,炒粉麵乜都有~ 唔使諗咁多一於快靚正茶記。一坐低就送上兩碗老火例湯~正啊!豉汁蒸白鱔$128好多豉汁鋪喺面賣相勁正, 白鱔唔算太大塊不過都幾新鮮, 肉質肥美夠實淨, 還用了豆卜墊底, 吸满鼓汁,整體惹味, 配白飯冇得頂!餐廳正做優惠,每款小菜送白飯👍, 我哋唔知所以之前點了「 蛋白海鮮炒飯」$63~炒飯超大碟 ,好多海鮮材料, 蟹柳,八爪魚 ,蝦仁, 蜆仔肉, 魚柳粒~ 蛋白炒出粒粒米香, 味道啱啱好!每款小菜, 炒粉麵飯都會送例湯及飲品, 做緊推廣凍飲都唔使加$。 凍奶茶正常發揮~ 凍檸樂仲有冰底,透心涼!金銀蛋浸時菜(芥蘭苗)$68依晚冇莧菜, 就揀咗芥蘭苗 。鹹蛋皮蛋浸過湯令芥菜苗更入味!豉汁炒涼瓜牛肉 $78這款小菜自己煮極都唔似樣, 一定要喺餐廳食!😋 涼瓜甘甘地又未去到苦 , 用蒜蓉爆炒得好香! 牛肉好入味,冇用梳打粉醃到過腍, 是我最欣賞的地方!店員親切有禮, 小炒都幾有鑊氣又大份, 今期仲送湯,飲品和白飯, OT 後快靚正醫肚好選擇!

一坐低就送上兩碗老火例湯~正啊!

豉汁蒸白鱔

豉汁蒸白鱔$128

蛋白海鮮炒飯

金銀蛋浸時菜(芥蘭苗)

金銀蛋浸時菜(芥蘭苗)$68

豉汁炒涼瓜牛肉

豉汁炒涼瓜牛肉 $78
 牛肉好入味,冇用梳打粉醃到過腍, 是我最欣賞的地方!

豉汁蒸白鱔
蛋白海鮮炒飯
金銀蛋浸時菜(芥蘭苗)
豉汁炒涼瓜牛肉
朋友轉咗新工, 位於觀塘駿業街, 今晚放工專登過去搵佢傾下計,佢介紹就近的這間餐廳,係她經常去光顧午餐的,一句講哂平、靚、正, 兼夾上菜快 👍😄餐廳員工好熱情,一直迎接我們入內 , 雖然隔住口罩, 仍感覺到他們的笑容🤗🤗🤗 坐低周圍 look 下有乜嘢好嘢食, 放心 ,四周啲牆壁都貼滿美食介紹, 大大隻字,容易睇容易明😁豉椒蒸大鱔🐟🐟🐟呢排少煮飯,好想食魚🐟 😍朋友點呢款豉椒蒸大鱔, 熱辣辣放低, 陣陣豉椒香味, 主角大鱔夠新鮮, 魚肉好彈口, 而且好有質感, 加了些豆卜,索曬d豉椒汁,夠曬入味👍👍👍😄胡椒花膠豬肚煲🍲呢個係我叫嘅, 睇個賣相, 已經夠曬吸引, 🙆我鍾意胡椒嘅辣味, 啲花膠大大片, 好足料!😌除咗豬肚, 仲有好多好味豬粉腸, 另有芹菜和鹹酸菜, 成個湯酸酸辣辣,非常開胃口 😋😋😋金沙鮮魷🦑🦑嘻嘻 😆😆都係我要求吃呢個餸,好喜歡鹹蛋嘅金香,吾係好咸,我非常鍾意用嚟送啤酒🍻認真好啱好夾,一流搭配😝炸啲香口,堪稱外脆而內軟,甘香咸蛋包裹條條魷魚, 搭配啤酒 🍺🍺🥢成個口腔又涼有清新,美味🤩

豉椒蒸大鱔🐟🐟🐟
豉椒蒸大鱔

豉椒蒸大鱔
2021-08-29 141 views
本身自己都好鍾意叫餸食飯,今次呢間觀塘區黃店 財記美食 真係唔錯👍🏻👍🏻 一入去坐低就即刻有湯飲😋 仲有俾定熱水等你洗餐具,就算無加一服務費都提供好好既服務👍🏻我地叫左四個小菜😛😛 全部小菜上枱既時候都熱辣辣,食小菜最重要都係要鑊氣!金銀蛋浸時蔬,當日係白菜仔😛仲有白飯送~半隻薑蔥霸王雞雞肉一啲都唔老唔韌,搭埋啲蔥絲一齊食就更有鮮味😋椒鹽九肚魚九肚魚如果唔新鮮既話就會唔爽口同埋好淋,呢間九肚魚食落就知新鮮👍🏻👍🏻 仲有佢地既椒鹽唔會好咸,仲有碟醋俾定你😋豉汁蒸大鱔大膳配豆卜是常識吧,豆卜已經索曬豉汁,一食就爆汁😎 大鱔都無腥味,仲要無咩魚骨,食得安心👍🏻👍🏻仲有兩杯凍檸茶😎呢間算係食小菜既鋪頭中性價比高同埋服務好好!

金銀蛋浸時蔬,當日係白菜仔😛仲有白飯送~

半隻薑蔥霸王雞
雞肉一啲都唔老唔韌,搭埋啲蔥絲一齊食就更有鮮味😋

豉汁蒸大鱔

仲有兩杯凍檸茶😎

呢間算係食小菜既鋪頭中性價比高同埋服務好好!
2021-08-29 92 views
陪老公去觀塘工業區拎交收,經過駿業街見到有間財記美食,比門口個菜牌吸引住,有老公最愛嘅金牌炸子雞食,重有小炒。我哋立刻入座試吓!入座立即送上例湯,老火湯濃郁美味!金牌脆皮炸子雞半隻,好開心呀!上檯見到係懷舊式炸子雞,炸子雞即叫即炸,上面放有彩色蝦片,而家好少餐廳有,炸子雞肉質肥美軟滑,經油炸後雞皮色澤金黃,鬆化薄脆。懷舊蝦片香脆可口。蝦仁炒滑蛋:滑蛋有嫩滑的口感,入口還有滿滿的鮮蝦味,蝦仁大隻好爽口!咕嚕斑腩:怕腥怕骨的人,這味啖啖肉又酸甜開胃的斑塊正好解決晒問題。吃起上來,也夠輕宜,魚塊係新鮮炸出嚟,咬落去仲有脆口感覺,酸甜汁亦調得好夠味!肉絲炒麵:雖名為炒麵,但麵條實際上是炸脆的,表面再澆上混有豬肉絲、韭黃及芽菜的芡汁。脆卜卜的炒麵伴上爽口嘅配料和惹味醬汁,美味可口!主食配飲品好抵架,熱飲係送嘅,凍飲都係加2蚊,凍咖啡、凍檸茶濃度和甜度適中。
入座立即送上例湯,老火湯濃郁美味!

2021-08-25
Type of Meal
Dinner
實不相瞞, 今次絕對是因為椒鹽九肚魚而來, 聽同事講這裏做得非常出色, 而且感覺開始越來越少食肆有這道椒鹽菜式, 所以來一證虛偽。喜歡這種帶點大排檔味道的地道茶餐廳格局, 感覺自在,侍應看似粗魯但其實非常親切熱情。當然要叫椒鹽九肚魚啦, 另外再加蒜蓉粉絲蒸茄子和咕嚕雞球。椒鹽九肚魚嘴刁朋友介紹得當然例不虛發再加名不虛傳。 上枱憑金黃色的外表已經有看得出的香脆和惹味。 因為一上枱已經和朋友搶食的關係, 沒有影到太多相片, 炸漿炸得金黃之餘又非常薄身, 完全沒有因太厚而散開和影響口感, 相反為鮮嫩的九肚魚披上一層香口的外衣。 因為新鮮關係, 誇張的帶有一份微微鮮甜。 外面灑上令菜式錦上添花的炸脆蒜粒和辣椒粒, 絕對不枉我們專門來品嚐。蒜蓉粉絲蒸茄子一個字,好入味或者好好味! 三樣絕對稱得上簡單不過的材料, 但各自發揮優勢, 蒜蓉盡情釋放自己的香氣, 茄子炆得軟身而且盡吸收了蒜蓉香和味道, 而且提供了軟綿口感, 粉絲亦在底部吸收了兩者的精華, 包括蒜蓉微微帶辣的元素進一步刺激胃口。咕嚕雞球份量非常大, 有差不多十件雞件, 每件雞肉厚嫩滑多汁, 而且已經將雞皮炸得香脆乾身, 並且更加容易索上酸

蒜蓉粉絲蒸茄子

咕嚕雞球

份量非常大, 有差不多十件雞件, 每件雞肉厚嫩滑多汁, 而且已經將雞皮炸得香脆乾身, 並且更加容易索上酸甜醒胃的咕嚕醬汁, 再飽也吃得下。 配菜亦不馬虎, 清甜的菠蘿和青椒增加解油膩的作用, 出眾。

這間餐廳很近現在的公司, 應該會很經常來!
2021-08-23
$110 (Dinner)
2021-08-26 48 views
觀塘工友介紹,所以沒有選擇大商場的餐廳,而是走到觀塘熟食街市場對面的茶餐廳試試,的確有別於一般的茶餐廳或冰室,他的小菜很出色,很夠鑊氣,大碟夾抵食,價錢大眾化。我和2位朋友叫了蜆蚧鯪魚球(炸到好大粒,外脆內軟,味道濃郁),菜膽雞半隻(份量十足,超滑,滿滿的雞味),豉汁蒸大鱔(勁鮮味,啖啖肉好正,肉好厚),梅子蒸排骨(酸酸咸咸好送飯,又大碟),每款小菜都包例湯和飲品,食到飽飽的,滿足的離開,下次順道可試試對面熟食市場。
Type of Meal
Dinner
2021-08-23 46 views
下午茶時段黎到,比起上次旺左喎,卡位坐滿得返中間圓枱,好彩有人走,即刻霸張卡位先。睇下餐牌,想食份公司治就叫佢啦,再整杯凍飲降下溫。坐低後店員問飲唔飲湯,送左碗例湯,是日係紅青蘿蔔豬骨湯,好甜好好飲~餐茶要左凍檸水,多檸又夠凍,正。財記公司三文治配炸薯條,賣相幾靚,上枱時熱辣辣㗎。薯條係幼條,老麥個隻款,但新炸起就梗係好食過老麥好多啦,上面個灑左五香粉,鹹鹹地又香口。主角公司治好好食,三層包都有烘底,中間夾左好多料,第一層鹹牛肉蛋,跟住係午餐肉,煎得好香口,再黎係火腿同芝士片,下層係蕃茄同生菜,醬汁係千島醬,口感豐富味道有層次,係近期食過最好味嘅公司治。

睇下餐牌,想食份公司治就叫佢啦,再整杯凍飲降下溫。
餐茶要左凍檸水,多檸又夠凍,正。
財記公司三文治配炸薯條,賣相幾靚,上枱時熱辣辣㗎。
2021-08-23
$45 (Tea)
2021-08-23 48 views
有一日喺YouTube上面睇到有個頻道介紹亞洲美食,其中一間就係觀塘嘅財記美食,見到超有火喉嘅小炒,再加上又近自己,就搵埋屋企人去食返個晚餐,做好安心出行同埋量體溫就安排入座!椒鹽鮮魷,魷魚新鮮唔霉,面粉底唔厚,除咗脆口之外,魷魚嘅味道更加突出。仲有除咗有炸蒜之外,仲會有啲辣椒碎,辣味令到道菜更惹味,我哋都更加開胃!豉椒炒蜆,好大碟,真係好大碟!蜆既量多,蜆肉都好鮮甜,豉椒味道夠。所有蜆受熱都好平均,全部都開晒殼,而且冇沙冇泥,洗得好乾淨!西蘭花蜜椒腰果牛柳粒,腰果即炒好脆口,牛柳粒有些少煙韌但牛味夠重,最突出嘅係個蜜淑汁,蜜糖味濃,配埋甜椒做出嚟嘅汁醬同牛柳粒不謀而合,放底嘅西蘭花都吸晒所有味道既精華!菜遠斑腩炒麵,斑腩量多又大舊,咬落口啖啖肉。而最重要就係個面底,面底煎得夠香脆,多餘嘅油份都分隔咗出嚟,唔會令到碟底充滿油份,再者茨汁嘅份量都啱啱好,唔會令到個煎面底咁快變冧!
2021-08-19
$120 (Dinner)
1K
近呢5至8年嘅觀塘實在變咗好多,由工業區開始轉型為CBD2(第二核心商業區)。觀塘雖然多咗好多文青cafe同主題餐廳,但呢區其實仲有好多抵食嘅茶記,絕對係享受男人浪漫嘅集中地!今日我哋就去到觀塘嘅財記美食,享受放工後A姐M佬茶餐廳小炒嘅浪漫。椒鹽鮮魷一坐低就送上例湯,飲住湯再揀小菜,呢度嘅小菜配埋白飯同飲品,夠晒抵食。香口嘅嘢食,幾時都係最吸引,呢碟椒鹽鮮魷嘅炸粉夠晒薄,一啲都唔油膩,做得一讚!外皮非常香脆,椒鹽嘅鹹香夠晒惹味,而鮮魷非常爽口彈牙,必食推介。魚香茄子煲食煲仔菜最治癒就係上枱嘅滋滋聲。份量非常多,鹹魚味濃香勁開胃,茄子走油,所以食起上嚟夠軟腍,味道方面少少辣,用嚟送飯就啱晒啦!豉汁蒸倉魚平時A姐屋企煮飯好少整魚,因為佢話好怕腥,所以出街食小菜,我都好鍾意叫條魚。倉魚洗得非常乾淨,肉質嫩滑,最正當然係同倉魚最friend嘅鼓汁啦,相當惹味。梅子蒸排骨梅子蒸排骨係A姐最鍾意嘅小菜(沒有之一),但自從我哋一齊之後,佢知我唔鍾意食酸嘢,所以從來都無叫,所以呢碟梅子蒸排骨絕對係佢久違嘅幸福。呢碟梅子蒸排骨份量超多,排骨夠入味,酸酸哋夠晒開胃,同樣啱晒送飯。

椒鹽鮮魷

魚香茄子煲

豉汁蒸倉魚

梅子蒸排骨

2021-08-12
2021-08-16 73 views
🍴椒鹽牛仔骨 98 蚊🐂上面鋪滿炸蒜 同紅椒 上枱好香 牛仔骨整得外皮香脆 牛仔骨入面保留應有既水份 食落帶 d彈牙 juicy十分夠鑊氣 唔錯 🍴川味辣子雞 78 蚊🌶️🐥炸蒜 辣椒 洋葱 紅椒等等 連埋辣子雞一齊整 辣子雞夠咸香 而佢既辣味都好入味 要黎襯啤酒一流 🍴黃金叉燒粒炒飯 63 蚊🐷🔥🍚落足料既炒飯 飯粒分明 而且炒得好夠乾身 👍🏻 叉燒粒切成正方形 帶 d香口同甜 同煙韌 同乾身既白飯 加埋 香蛋絲配知得剛好 好夠口感 加埋 d葱花調味 十分唔錯👍🏻 🍴金銀蛋油麥菜 68 蚊🌿🥚大大碟油麥菜 菜夠新鮮 金銀蛋既皮蛋同咸蛋落足料 湯底幾香菜同蛋味 要黎撈飯唔錯#油麥菜 #金銀蛋 #炒飯 #叉燒 #咸蛋 #辣子雞 #雞肉 #牛仔骨 Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#財記美食觀塘駿業街60 號駿運工業大廈地下 a鋪~~~~~~

🍴椒鹽牛仔骨 98 蚊🐂

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#財記美食
觀塘駿業街60 號駿運工業大廈地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-08-16
$150 (Dinner)
2021-08-14 37 views
觀塘開源道駿業街這一帶我好經常到,財記美食餐廳很寬敞,裝修整潔,晚飯菜式都很多選擇。餐牌有很多套餐選擇,我要了個啫啫雞煲、西蘭花炒海斑球及豉汁蒸魚雲。啫啫雞煲裏面有很多洋蔥、蒜子、芫茜、蔥及秀珍菇……等,味道調較得咸甜適宜,汁液很豐富,雞肉切得較為大件,肉質嫩滑多汁,很美味!西蘭花炒海斑球,西蘭花炒得很爽口,吸收了海斑球的精華,很鮮甜。 海斑球切得一大件一大件,都很大片,龍躉皮比較厚,腍中帶煙韌,魚肉食落感覺新鮮又鮮味!豉汁蒸魚雲,魚頭份量很足,足有一至兩個魚頭份量,鼓味很重,鮮甜嫩滑,好味!配返個可樂,食得夠滿足!

配返個可樂,食得夠滿足!
2021-08-10 37 views
這間位於觀塘的財記美食,位處工業區內,晚市主打小菜,而且價錢便宜,份量十足。店員先送上例湯,有肉鮮甜。涼瓜炆倉魚倉魚兩面略煎至金黃,魚肉雪白嫩滑,以涼瓜炆至入味,涼瓜完全不苦,反而帶點甘。椒鹽鮮魷魷魚炸至金黃香脆,魷魚比較腍身,加了些椒鹽更香口。蒜茸蒸元貝元貝很大隻,表面舖滿了蒜蓉及粉絲,元貝已處理乾淨,入口鮮甜,而且火喉控制剛好,元貝又腍且無渣。咕嚕肉咕嚕肉炸至表面香脆,即使加了醬汁都依然保持脆口,而且用了梅頭肉,肉質嫩腍,旁邊有有些菠蘿及青椒等配料,酸甜開胃。

店員先送上例湯,有肉鮮甜。

涼瓜炆倉魚

椒鹽鮮魷
魷魚炸至金黃香脆,魷魚比較腍身,加了些椒鹽更香口。

蒜茸蒸元貝

咕嚕肉

2021-08-08 45 views
觀塘俾我感覺係除了是購物天堂而且仲要是美食天堂添。今次去了一間平民價錢但有高質素的餐廳。例湯紅蘿蔔粟米豬骨湯,材料豐富不是味精湯嚟㗎!椒鹽九肚魚新鮮即叫即炸,薄薄炸漿唔會好厚粉,魚肉嫩滑鮮甜配合滿滿炸蒜很惹味。XO醬蝦乾小炒皇這款很有鑊氣,材料很多有韭菜花炸銀魚鮮魷魚蝦乾腰果等,食材新鮮好重要再加上廚師手勢盡顯功架。西蘭花炒牛肉非常足料大大塊牛肉炒得嫩身唔會韌,西蘭花夠爽脆。蠔仔肉碎湯飯這碗蠔仔肉碎湯飯也是抵食之選,大大碗很足料蠔仔蠻多的,而且很大隻肥美又脹卜卜,湯底濃郁不會過咸,兩人份量很足夠。

例湯紅蘿蔔粟米豬骨湯,材料豐富不是味精湯嚟㗎!

XO醬蝦乾小炒皇

西蘭花炒牛肉
非常足料大大塊牛肉炒得嫩身唔會韌,西蘭花夠爽脆。

蠔仔肉碎湯飯

• 椒鹽九肚魚
  • XO醬蝦乾小炒皇
  • 西蘭花炒牛肉
  • 蠔仔肉碎湯飯
2021-08-03 62 views
之前分別試過晚飯小菜同早餐,小菜係唔錯但早餐就反而麻麻(可能係唔同廚師嘅關係),今次都係去食晚飯。分別點了西湖牛肉羮、酥炸鯪魚球同避風塘茄子。先講西湖牛肉羮,呢味餸喺茶餐廳好少見,上枱時見到我諗起碼夠七至八個人食。個羮好多芫荽,食落去好香,同埋都好多豆腐同牛肉,好足料。另外建議加落啲飯度食,好似食泡飯咁,係另一個食法,味道唔錯。至於酥炸鯪魚球,好大粒,同埋面層好脆,最緊要佢個蜆蚧醬,聞落去好香花雕酒味,而且都幾多粒蜆肉,粒鯪魚球點落去食簡直係一流。最後到避風塘茄子,炸蒜夠晒多,而且熱辣辣,個脆漿調得唔錯,食落去個皮唔厚同好脆,啲茄子又唔油,仲係軟軟哋身,外脆內軟,口感幾好。總括嚟講食咗兩次小菜,呢間真係唔錯,每次未點餸就俾碗例湯你先,而且佢啲炸嘢特別出色,值得推介。
酥炸鯪魚球
避風塘茄子