2018-07-29
近排肥妹仔西餐食得太多了,所以今晚就轉下口味食港式茶餐廳!羅麥記可以話係一間比較新潮既茶餐廳,因為佢既裝修係行懷舊既路線,但又一d都唔陳舊,好有味道,肥妹仔我就幾欣賞啦~蝦多士 $60有五大件蝦多士,多士大大份,焗得香脆可口,多士面上舖了一層蝦膠,蝦膠係已經切得好碎,撈咗肥豬肉,所以好滑,亦都有蝦味,好食!磚頭白汁海鮮飯 $95呢個肥妹仔見枱枱都會叫,我都唔執輸叫番個!佢有大蝦,青口,大帶子同埋魚柳舖喺面到淋上白汁放入厚切麵包焗,成件事好得意架!d大蝦好新鮮,係新鮮唔梅果種,青口就大大隻,個帶子好爽口同大粒,魚柳焗得微脆,大路貨色!而麵包磚入面既白飯撈埋白汁都幾好食,重點係佢既飯焗得唔乾,不錯喔!麥sir乳鴿仔 $56乳鴿仔炸到脆卜卜,個調味適中,唔會過咸或過甜,肉質鮮嫩(可能係因為bb乳鴿),沾上少少准鹽好好食,好少可以喺茶餐廳食到炸乳鴿,有gimmick 呀!避風塘鮮魷 $58呢碟肥妹仔我覺得最好食,因為佢既避風塘鮮魷係做到大排檔果種獲氣同風味!鮮魷新鮮爽口,而佢既配料就非常惹味,重蒜味同微辣,脆卜卜既鮮魷加上香口惹果既蒜粒,thumbs up!!!!!無骨海南雞飯 $65呢個海南
蝦多士 $60
磚頭白汁海鮮飯 $95
麥sir乳鴿仔 $56
避風塘鮮魷 $58
無骨海南雞飯 $65
呢個海南雞都算滑,不過個油飯就無味味,肥妹仔我好鐘意食油飯架,呢個可以整得更好!
香滑奶茶 $18
好滑,個茶底好香,鐘意飲奶茶既朋友一定要試下,入口好順口,一d澀味都無,出色~
以後肥妹仔想食大排檔同茶餐廳既時候又多一個選擇lu!!!