2016-10-22
南龍在銅鑼灣區可以脫穎而出的原因,了他就復古懷舊的路線外,食物選擇也特別多,如果吾知點㨂,可以隨便叫個茶餐,不過茶餐都有N咁多個choices, 真系睇到眼都凸。眾多茶餐中選擇了入門級的,包括有 「沙爹牛肉麵」、「火腿奄烈配多士」細個時好恨一個人食一碗沙爹牛肉麵,當人大左知道乜野系好味但吾健康既食物,慢慢就會將佢疏遠,其實食物如人生也。曾經一段愛到海枯石爛的感情,原來一個轉身連眼尾都吾想望佢。今日一個人獨吞一碗麵反而對我冇乜意義,但系我還是會認真去享受眼前的一切。牛肉被濃濃的沙爹汁包圍,沙爹味香而不嗆,用來送麵食冇得頂,只是略嫌麵稔了一些。火腿奄烈配多士比想像中份量更足。雨片厚多士,烤得邊香鬆脆,沾滿邪惡的牛油香味。切半件火腿奄烈放上多士上大啖咁隊入口,呢啲咪叫「暢快」!其實做人吾雖然去理太多別人的眼光,just doing everything whatever makes you happy ! 我同普通既麻甩一樣,嘆杯水滾茶靚的奶茶是我的人生目標。這杯奶茶茶色平均,採用荷蘭黑白淡奶沖調,令奶茶更加醇厚香滑。一個簡單的茶餐最能看出餐廳的基本功,基本上$44 巳經沒有太多令人挑剔的地
眾多茶餐中選擇了入門級的,包括有 「沙爹牛肉麵」、「火腿奄烈配多士」 細個時好恨一個人食一碗沙爹牛肉麵,當人大左知道乜野系好味但吾健康既食物,慢慢就會將佢疏遠,其實食物如人生也。曾經一段愛到海枯石爛的感情,原來一個轉身連眼尾都吾想望佢。
今日一個人獨吞一碗麵反而對我冇乜意義,但系我還是會認真去享受眼前的一切。牛肉被濃濃的沙爹汁包圍,沙爹味香而不嗆,用來送麵食冇得頂,只是略嫌麵稔了一些。 火腿奄烈配多士比想像中份量更足。雨片厚多士,烤得邊香鬆脆,沾滿邪惡的牛油香味。
採用荷蘭黑白淡奶沖調,令奶茶更加醇厚香滑。 一個簡單的茶餐最能看出餐廳的基本功,基本上$44 巳經沒有太多令人挑剔的地方了。