果日夜晚放工去荃灣朋友屋企痴餐, 經過南豐中心外圍見到有條小人龍, 平時假日有人龍唔出奇, 但平日放工都有條人龍就比較少見, 八卦去望吓, 原來大家係排緊手切韓式提拉米蘇, 個樣好靚又係甜品, 咁就排埋一份買上去作飯後甜品啦🫶🏻🫶🏻朋友見我買咗呢間既tiramisu 仲大讚我有taste, 原來係荃灣好hit, 成日都有人排隊買, 而且選用零卡糖,成份天然,比較健康, 呢度個提拉米蘇同傳統唔同, 首先係無用咖啡及酒, 所以口味清新一點, 而且採用意大利產的Mascarpone芝士和純牛奶製作,奶味比較重, 口感會更軟滑。因為口味選擇多, 我今次只係買咗當中4隻味試吓: 🧁厚手工芋泥提拉米蘇 食落好香芋泥味, 而且D cream 好細滑, 面層灑上紫薯粉令到成件蛋糕紫色好靚, 🧁小山園抺茶椰椰提拉米蘇 採用小山園抺茶, 茶味,甘味和澀味平衡, 中和提拉米蘇的香甜, 食落清新。 🧁經典原味提拉米蘇 經典係點都要試既, 咁先可以Compare , 口感綿滑, 有咖啡味, 而且好喜歡面層上灑既可可粉, 可可粉香味濃郁, 苦苦地可以balance 番個味道, 味道層次立即豐富咗。 🧁楊枝甘露

🧁厚手工芋泥提拉米蘇

🧁小山園抺茶椰椰提拉米蘇

🧁經典原味提拉米蘇

🧁楊枝甘露提拉米蘇
一見到呢個港式口味就忍唔住試, 內裏真係有芒果肉, 同埋柚子肉, 成個味好清新, 好特別的口味~

TakeAway
  • 楊枝甘露提拉米蘇