在荃灣區上班的我現在經常放工後同老公在荃灣搵食,食過不少不同類型餐廳,我向來最愛中日泰餐,今次要特別寫稿讚讚這間阿翁,火鍋店區區都有,但想要性價比高,坐得舒服,可以傾到偈,有大大盤海鮮食,讓客品嚐矜貴食材,服務周到,香港地實在難見!要再特別讚姐姐同叔叔嘅貼心服務,推介及講解會送俾我地的食材,菜式,然後逐一上,完全無漏單,上菜速到好快,一晚換3至4次碟,簡直酒店級服務。平日都只是298,9點後入座還有8折。我每次去打邊邊都會點的鴛鴦鍋底,但從未見過莞茜皮蛋湯底足料如此,連馬蹄都有。先送來蠔皇花膠扣花菇,是免費送的,蠔油獻沒有濃味到搶了花膠原有鮮味,剛剛好,花膠花菇都是大大件,又厚身,二人份都一樣足料,好滿足海鮮拼盤二人份,波士頓龍蝦,海蝦,貴妃蚌,元貝,青口,脆肉鯇,魷魚,龍躉片全部都是送的, 好豐富,睇到到興奮,全部大大隻!又新鮮,我平時不太喜歡食青口,但試了一隻後,發覺好鮮甜,沒有腥味! 海鮮除了火鍋,還送魚生刺身,有4款,平時酒樓好少請日式刺身師傅,因為人工成本高,所以完全看出老闆為提供客人多元化食物的用心。讚肉方面,牛頸脊是必送的,睇都知正,雪花剛好,不太肥,少少油份,加上牛味很

2002 views

鴛鴦鍋底

花膠扣花菇

海鮮拼盤

刺身

肉方面,牛頸脊是必送的,睇都知正,雪花剛好,不太肥,少少油份,加上牛味很濃,二人份都有一大碟,而且不是外面有些餐廳會切到簿到一下鍋,肉就散,所以一個字

牛頸脊

未送完,仲有每人送上一隻超巨型鳳城水餃,我原本還在想水餃要送先有?有咩咁巴閉,仲要一人送得一隻,但食過就明白到這水餃的食材成本,用上不下7,8隻原隻鮮蝦包,皮薄餡靚,要分幾啖品嚐,啖啖彈牙,蝦鮮味突出,不誇張,
超好味。

大大隻鮮蝦鳳城水餃

最後,當食到已經有6至7成飽的時候才開始點配料紙上任點的食材,encore了青口,還有滑滑很少食到,脂肪含量比一般肉少的鴕鳥肉,矜貴養顏的竹笙,似燕肉餃味的魚皮角。十分滿足!

免茶芥,加一後,都只不過是328一位
鴛鴦鍋底