2022-06-08
唔講唔知原來荃灣悅來坊有間聽講好好食既川菜,今日放假就同屋企人一齊黎食喇。餐廳裝修充滿氣氛,乾淨企理又闊落。餐牌都係各式各樣既京川滬菜。涼菜方面我地選左 悅川上上簽(88)聽個名完全唔知咩黎,睇餐牌相原來係 重慶既地道菜色麻辣串串,即係將唔同既食材煮熟之後浸泡係麻麻辣辣既湯底度。今次既食材就有雞腳,豬肚,雞翼尖,雞肉,魚蛋,脆皮腸,豬耳,蓮藕,木耳,青瓜,滷水豆腐。一次過可以食到咁多款食材都幾新奇。因為係涼菜,個湯汁係凍凍地既。見到鮮紅色不過食落唔係好辣,麻味比較重。主食我地食左藤椒清香魚,都好大盤。除左魚肉之外有大量既菇同萵苣等等配料。一上枱就聞到勁香,落左藤椒既湯底帶麻勁。魚肉食落爽滑又冇骨,連湯一齊飲埋。我地又叫左個招牌小菜 膠原脆皮豬手 估唔到有成5大件豬手,件件都炸到勁靚,面頭再鋪左d調味粉,咬落去個皮勁脆,入面既肉汁爆發出黎勁入味,淡淡肉得黎仲有大量骨膠原,食過唔停口。甜品方面我地就食左 2碗爽口冰粉,爽口彈牙既冰粉用紅糖水浸住,仲有d花生,提子乾等等可以豐富口感。食完咁多重口味既食物之後食碗涼浸浸既冰粉真係好舒服好refreshing。另外我地都有飲左壺白桃烏龍茶同2杯
涼菜方面我地選左 悅川上上簽(88)
我地又叫左個招牌小菜 膠原脆皮豬手
另外我地都有飲左壺白桃烏龍茶同2杯凍奶茶,係咁熱既天氣真係岩哂。
悦川
荃灣荃華街3號悅來坊2樓201號舖