2018-02-16 95 views
唔知大家朋友之間會唔會有搵食團之類嘅群組?而我大專時期就有一個「拉麵團」,朋友會專登尋覓唔同區嘅拉麵鋪逐間食。雖然好耐無活動,但偶爾見到唔同嘅拉麵鋪都會習慣一試。 今日介紹嘅呢間拉麵鋪,位於大窩口熊貓酒店商場,而B1就即係落一層。由於接近黃昏時間,趁未多人先解決咗晚餐先,所以店內唔算太多人。睇睇餐牌個人覺得唔算太貴,基於都餓嘅原因,所以有得加錢就加,想食就叫。所以最後叫咗兩碗拉麵加溏心蛋同汽水、另再加餃子同一個冷菠菜。另外一提,叫拉麵時如果有指定想要湯底同麵嘅硬度,記得下單前要同侍應講埋啊!否則店家會按照原定嘅豬骨湯落單。最先到係頭盆嘅冷菠菜,預期嘅水準,出乎意料嘅份量。其實本人平時不喜歡食菠菜,但之前試過其他餐店都係用麻醬木魚配冷菠菜嘅配搭後,變得容易入口,而且食後有開胃嘅感覺!其後二人所叫嘅拉麵及額外加嘅溏心蛋都同時上枱,真係大驚喜,無諗到份量都幾多。我柯打嘅係「豚軟骨拉麵・醬油湯底」,而男友個碗係「叉燒拉麵・味噌湯底」,兩個湯底對比過後,二人都一致覺得「醬油湯底」濃厚啲好味啲。拉麵嘅份量都算多,而且頗粗身,所以飽肚感極高。然而呢到嘅豚軟骨及叉燒都唔孤寒,多肉之餘,豚軟骨炆得夠林夠

冷菠菜

豚軟骨拉麵・醬油湯底
叉燒拉麵・味噌湯底
然而呢到嘅豚軟骨及叉燒都唔孤寒,多肉之餘,豚軟骨炆得夠林夠入味,唔會覺得難嚼;而叉燒小試咗一片,唔係平時食開過瘦嘅叉燒,大片且厚度適中,分佈有少少脂肪,易於入口。
豚軟骨拉麵
兩碗麵都值得推薦,只係個人覺得豚軟骨既多肉,又有軟骨兩種口感,拉麵裡仲有半隻溏心蛋,很抵食啊!多叫個份溏心蛋,每隻水準一樣,但一次吃咁多隻都太多了。下次我都要慎重考慮下係咪有需要叫多份。
溏心蛋汽水

自家製手包餃子
最後自家製手包餃子都到埋,所有食物到齊。餃子餡多,皮唔算太厚,食得出係真・自家製餃子,而且煎至金黃皮脆,所以影完張相,計都唔傾襯熱食就啱喇。
自家製手包餃子

總結,整體個人覺得食物水準唔差,且拉麵價錢相宜。吃個便飯之選!
Type of Meal
Dinner