2020-05-09
聽朋友講荃灣開咗間新嘅居酒屋,今日決定去一嚐滋味。花居酒屋位於地舖,特別喜歡非常日式的門口,一入到去店員都好細心地派左口罩袋。我地4人點咗一個2人前套餐再加其他小食。 套餐入面,沙律我地選擇咗胡麻豆腐沙律,而鍋物就選擇左鹿兒島和牛鍋,燒物 刺身都包括餐牌上例明的,不用選。胡麻豆腐沙律豆腐嫩口豆味重,蔬菜都好新鮮,但略嫌菜比例較少,芝麻沙律醬比例太多。燒物 (豚肉串,雞翼串,大蔥串)豚肉肉身夠厚而且入味,但如果肉質再軟d會更好。 雞翼有驚喜,睇賣相以為會較乾,但咬落皮脆肉嫩而且多汁,翼尖位更加脆上加脆。大蔥燒得香,軟硬適中口感一流。刺身 (三文魚,帶子,油甘魚,甜蝦,呑拿魚)刺身不得不讚十分鮮甜,而且份量夠多夠厚,好滿足!鍋物鍋物都係比較出色的,職員好有耐心咁幫我地落野食,最先放蔬菜係底,最後係一塊一塊和牛分開放入湯底,仲可自行選擇配芝麻醬定生雞蛋。先講下湯底,壽喜燒湯底好濃較甜,因為湯底濃既關係蔬菜十分入味。和牛好淋,牛味重,同壽喜燒湯底簡直絕配!唔夠喉嘅仲可以食埋個烏冬。湯 湯比較特別,係豚肉麵豉湯。十分足料,但個人認為豚肉令到個湯較油,而麵豉味亦可更重。甜品雲呢拿果仁雪糕套餐外仲叫
胡麻豆腐沙律
燒物 (豚肉串,雞翼串,大蔥串)
刺身 (三文魚,帶子,油甘魚,甜蝦,呑拿魚)
刺身不得不讚十分鮮甜,而且份量夠多夠厚,好滿足!
鍋物
湯
甜品
雲呢拿果仁雪糕
套餐外仲叫左個卷物,壽司同玉子燒
呑拿魚和牛海膽卷
海膽鮮甜,配埋呑拿魚魚蓉同和牛好有味覺衝激,加上有青瓜,平衡番口感。
壽司
三文魚子好大粒,食落就知係新鮮既魚子味,值得一提紫菜好脆。三文魚腩壽司新鮮,飯同魚既厚度既份量適中。如果真係想食到成口油既滋味就差一點,但如果係食到一半肥一半肉就岩岩好喇。油甘魚鮮甜,而且壽司飯同醋比例適中。
明太子玉子燒
最後就係明太子玉子燒,係我個人其中最喜愛既小食。蛋十分嫩,味比一般既玉子燒甜,但加上明太子既微辣,十分有驚喜!