2023-09-14
The Sloth係新開嘅泰國fusion菜餐廳🇹🇭 裝修簡約舒適,吊燈用咗藤織嘅外殼,周圍擺滿綠色植物,有啲芭提雅度假風😂 餐廳位於八咪半嘅中染大廈,好近荃灣地鐵站👍🏻 最近返工忙到甩轆,冇時間去旅行,真係好掛住泰國呀🥹 鍾意食海鮮嘅話,可以揀海鮮拼盤,因為開業有限時優惠,抵食好多🤣 之前去泰國食過好出名嘅蟹肉奄列,一直念念不忘🤤 今日叫咗奄列,仲叫埋蟹肉炒飲,真係超鍾意食蟹🦀🤭🔸青木瓜金柚蝦沙律超大份😂 蝦都幾大隻,爽口彈牙,青木瓜同金柚都好開胃🤤👍🏻🔸泰式豚肉生菜包配羅馬生菜可以揀少辣或者唔辣,我揀咗少辣覺得唔夠辣😂 豬肉唔會好鹹,生菜都夠新鮮🥬🔸青咖哩豬頸肉配白飯豬頸肉食極都仲有😂 我諗應該有八九塊,仲要切得幾大塊,青咖喱少少辣,裡面仲有茄子、粟米仔、豆角等配料🔸足料日本松葉蟹肉奄列奄列上面舖咗唔少蟹肉蟹籽,幾好食👍🏻🔸泰皇松葉蟹肉炒飯炒飯上面一樣舖咗蟹肉蟹籽🤤 超大碟,我覺得起碼夠三個人食😂 炒飯粒粒分明,裡面有啲豆角增加咗口感,唔會太鹹😍🔸蜜香芒果窩夫我諗應該係croffle,食落有牛角包嗰種鬆脆感,芒果滿到跌落嚟😂 如有少啲cream會冇咁heavy🔸椰香泡泡芒果糯米飯糯
🔸青木瓜金柚蝦沙律
超大份😂 蝦都幾大隻,爽口彈牙,青木瓜同金柚都好開胃🤤👍🏻
🔸泰式豚肉生菜包配羅馬生菜
🔸青咖哩豬頸肉配白飯
🔸足料日本松葉蟹肉奄列
奄列上面舖咗唔少蟹肉蟹籽,幾好食👍🏻
🔸泰皇松葉蟹肉炒飯
🔸蜜香芒果窩夫
🔸椰香泡泡芒果糯米飯
糯米飯暖暖地,好軟糯,唔會痴牙,又唔會太濕太糊,芒果上面舖咗啲好似餅碎咁嘅脆脆,唔係平時食開嘅綠豆
🔸紅豆奶奶沙冰
🔸芭提雅的天空
本身想飲咖啡,見佢個椰青americano賣晒好吸引,但驚夜晚飲瞓唔著,最後叫咗紅豆冰,另一杯係蝶豆花奶,鮮奶上面有啲漸變嘅藍色,杯底係斑斕味嘅條條,好似珍多冰嗰啲一條條啫喱
📍#槾悠 (#荃灣美食)
荃灣中染大廈(8咪半)1樓115號舖