2011-07-12
我係港島人,好少去荃灣行街或者食飯。上星期六剛好有朋友生日,就去左呢間剛剛開張既火鍋店食飯。本來唔想去,大熱天時食火鍋真係比埋條命你。不過朋友生日,無計啦!去到的時候,只係7:30pm左右,以經見到舖頭裡面差唔多坐滿人,而且重有人排繄隊等位添,心想,係唔係咁好食呀?!門口位姐姐好有笑容同埋好有禮貌咁帶我地入去預先訂左位既table,首先先讚下D裝修先,係出面睇,一D都唔似火鍋店,因為好得意,有卡位喎,而且D卡位重好大張喎,大肚腩都坐得落!地方好光猛,好簡潔,又唔迫,D顏色又靚,紫色架!跟位帶我地入位果位姐姐又好心機咁介紹D飲野比我地,佢地既"足料"竹蔗水同酸梅湯真係幾好飲,唔太甜。當我地唔知叫乜食之際,大家就周圍望下其他table既人食繄乜啦,奇景囉,張張table 都係食繄雞煲,而傍邊就有好打邊爐既食物。咁我地咪乜都唔理,叫左隻雞煲先囉!我就怕食太辣既野,所以叫左半隻微辣既。店員姐姐都話,先食個雞煲先,然後先叫火鍋料。個雞煲黎到,一打開個煲蓋,香到不得了,但D顏色就好似差D咁,原來要用慢火慢慢慶住黎食先會越食越好味的!初初我都覺得辣既程度都可以接受,但會越食越辣架!食到差唔多就開始點
跟位帶我地入位果位姐姐又好心機咁介紹D飲野比我地,佢地既"足料"竹蔗水同酸梅湯真係幾好飲,唔太甜。當我地唔知叫乜食之際,大家就周圍望下其他table既人食繄乜啦,奇景囉,張張table 都係食繄雞煲,而傍邊就有好打邊爐既食物。 咁我地咪乜都唔理,叫左隻 雞煲先囉!我就怕食太辣既野,所以叫左半隻微辣既。
店員姐姐都話,先食個雞煲先,然後先叫火鍋料。
食到差唔多就開始點其他野食啦,我地就用番呢煲雞煲既汁加清湯做火鍋既湯底啦!
火鍋點少得 "牛肉"呢! 呢隻牛肉好食喎,價錢又唔貴! 呢個炸腐皮卷都好好食喎,即叫即炸架,又唔油喎,我地食完再叫多一個!
另外我覺得幾出色既就係手打蝦滑同墨魚滑呢,好多地方都有墨魚滑,但蝦滑就唔係度度都有得食,呢兩隻滑都好彈口,又係即叫即打既。
不過,如果用個雞煲黎打邊爐真係有點油,下次用火鍋既湯底黎打邊爐應該唔錯。
整體黎講,一間新開既火鍋店,本人就非常滿意啦!大家可以試下。