今晚同媽咪黎到荃灣食上海菜「龍門一番」聽上去很有氣派 未到6點已經有人在門口等待 吾通真係甘好食?讓我很期待呢入到去比人感覺餐廳設計新穎特別,吾似傳統既上海餐廳feel,位置空間都非常闊絡,坐得好舒服每位$8茶芥 每人各自可揀自己想要既茶葉我就揀左人參烏龍茶!入口甘甜 非常特別一開始先點個蔬菜來清清腸胃看到餐牌依款好像幾特別有機豆漿黑木耳浸勝瓜 $65我本來以為是會有濃郁既黃豆香 一上枱即刻試試湯頭 點知無乜豆漿味 似飲緊絲瓜湯而且勝瓜切得好薄好薄 完全無口感可言 真係有點失望跟住點左個好得意既小籠包魔鬼天使小籠包 $58魔鬼: 墨魚汁皮配黑蒜豬肉加面上係海膽天使:傳統小籠包皮配帶子豬肉加面上有魚籽醬皮薄多湯汁而且墨魚汁皮非常特別 真係食到咸咸的!我個人較喜歡天使的傳統皮 煙韌之餘帶點麵粉香 而餡料我就較喜歡魔鬼的黑蒜肉所以兩隻食矖就very good喇唯一吾好就係肥豬肉比例較多 雖然甘樣會好食啲 但就無甘健康。。蟲草花醉雞 $72酒味極濃 雞肉索盡精華 非常入味 份量大約係三分一隻雞左右 我自己都食得曬 味道吾差但感覺價錢略貴跟住今晚主角出場喇!我係餐牌一見到就話一定要點淨係相已經超
今晚同媽咪黎到荃灣食上海菜

魔鬼天使小籠包 $58

魔鬼: 墨魚汁皮配黑蒜豬肉加面上係海膽

天使:傳統小籠包皮配帶子豬肉加面上有魚籽醬
皮薄多湯汁
而且墨魚汁皮非常特別 真係食到咸咸的!

所以兩隻食矖就very good喇

淨係相已經超吸引我!黎到一試就知道我無點錯
溫室南瓜酒釀蝦球
溫室南瓜酒釀蝦球 $168

原個南瓜上枱
南瓜蓉香甜 配上爽脆蝦球!一個字「正」

食得太盡興,吾記得數有幾隻蝦球
印象中有八、九隻!
我係南瓜愛好者
食到最後少少南瓜都吾放過
真係超足料!

最後到甜品時間

一開始就打算點香芋鍋餅~後來見到個酒釀丸子個樣又吾錯甘 於是大食既我們就兩樣都點曬
芒果酒釀丸子
芒果酒釀丸子 $32

有點失望 芒果少得可憐(我已經盡量撈出面影)
零酒味 只有糖水既味道
幸好啲小丸子尚算煙韌

算啦~跟住依個先係重點
香芋鍋餅配雪糕
香芋鍋餅配雪糕 $48

兩球雪糕可以揀曲奇/雲呢嗱味
我揀左兩個曲奇!味道吾錯
似dreyers雪糕~

香芋鍋餅個餡雖然隻色睇落紫到好人工,但其實真係食到濃濃既香芋味,仲有芋粒!
鍋餅應該有用油煎/炸過,因為見到有少許油~但正常的鍋餅吾係吾洗落油,然後乾煎嗎?

不過吾理啦,外脆內煙韌!口感非常好 而且蛋香十足 依款甜品抵食
2017-04-11
Type of Meal