2022-06-13 1265 views
今日去咗荃灣廣場附近一間新開嘅咖啡Cafe店。 估唔到Cafe店除咗有唔同款式嘅咖啡提供之外,仲有專為素食者而設嘅西式菜式,當然要帶我喜歡素食嘅同事試下啦。雙層芝士素菜孖寶 $98漢堡包外的麵包殼,煎到外脆內軟。入面夾住流心蛋、兩層素芝士。食開素食嘅同事話,好少餐廳會提供素芝士。佢食得出這款係素芝士(即冇落牛奶及雞蛋整成嘅芝士),店主亦好有心機手工製作一個素菜漢堡,用粟米、紅蘿蔔粒、青豆同麵粉拎去炸而成,非常香口健康。 值得推介! 泰式烤雞pizza $117餅底非常之鬆脆同薄、啱晒我哋呢班唔想肥又想食Pizza嘅女士。Pizza上面配有菠蘿、青椒、雞肉粒、粟米、洋蔥,非常足料。每咬一啖都食到五種不同嘅餸菜,再配埋脆脆嘅Pizza底,忍唔住食完一塊又一塊。 Dirty 髒髒咖啡 (右)$42最近香港好多咖啡店都開始有得點dirty, 喺英國大嘅同事,見到呢一款咖啡非常之雀躍興奮,猶豫見到舊朋友一樣。 Dirty 喺先加冰,再落冰鮮奶,最後撞入熱辣辣嘅Espresso。牛奶同咖啡比例係1:1。 牛奶同咖啡分層明顯,牛奶嘅冰凍同Espresso嘅熱喺口中交織,無得頂!Blackccino

雙層芝士素菜孖寶 $98
漢堡包外的麵包殼,煎到外脆內軟。

泰式烤雞pizza $117

Dirty 髒髒咖啡 (右)$42

Blackccino 凍黑泡沫 (左) 跟餐加$24
見個名好少喺出邊咖啡店可以order,於是就叫來飲下。 點知係超苦,呢款咖啡應該適合男人飲。 我都係比較喜歡有牛奶味嘅latte。
2022-06-13
$120 (Dinner)
  • 雙層芝士素菜孖寶