本身係想去隔離買芋圓,點知行過見到呢間飲品店,仲要有奶蓋飲,一杯都係廿零蚊,唔貴,就轉軚了。叫左岩鹽芝士奶蓋綠茶無糖少冰($22),其實本身叫烏龍,但可能行有啲嘈所以落錯左。不過綠茶我都鍾意飲,所以冇乜所謂~等入面出左杯茶之後,職員會係你面前落岩鹽同芝士粉,唔係直接架落個奶蓋度。奶蓋份量好足,而且仲好creamy,飲落有奶香同埋少少cream cheese味,不過因為岩鹽同芝士粉冇混合落去,所以要飲面頭先飲到呢2隻味道。飲果陣因為奶蓋杰得濟,fill滿左個咀,啲茶係2邊流哂出黎,用飲管會好啲。呢度嘅奶蓋比起其他店嘅奶蓋真係杰好多,可能有人會唔鍾意,但係我自己覺得飲落又幾開心,奶蓋飲到最尾仲有,又唔怕同啲茶溝埋冇左奶蓋嘅口感。綠茶飲落微甘少少回香,濃度啱啱好,夾埋奶蓋飲唔會漏,啱啱好。
TakeAway