2024-08-22
平時好少機會嚟荃灣,難得放假過嚟,知道有好多Cafe,就決定食甜品,嘆杯咖啡,chill一chill😝Bench Cafe喺一個轉角位,店面座位唔多,勝在光線良好,裝修同佈置都舒適溫馨,係一間令人放鬆的cafe☕️╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ▶ ∗︎*゚ 日式雞蛋布甸 Egg pudding賣相真係同動漫入邊見到嘅一樣😍用華麗嘅布甸杯,上面有士多啤梨同cream做點綴,加多塊薄荷葉🌿少女心爆發🥰除咗賣相,味道一啲都唔馬虎,布甸蛋味香濃,焦糖比較流質,唔會太甜,突顯布甸嘅蛋香🥚重點係口感非常滑溜,入口有份量唔會似食緊空氣!啖啖幸福!▶ ∗︎*゚ Oat milk latte咖啡好飲!入口順滑,有nutty香,轉oat mlik都有靚拉花😆▶ ∗︎*゚ 宇治抹茶窩夫 Waffle with hand-made ice cream (matcha & red beans)窩夫分咗四大舊,好有份量!都係行濃郁蛋香路線,帶有抹茶清香,但唔會冚過蛋味,作為窩夫絕對合格☺️烤到外脆內軟,特別係邊邊位整到脆卜卜😆不過食嘅時候要小心界口,如果可以淋少少會更啱我胃口。不過最驚喜
▶ ∗︎*゚ 日式雞蛋布甸 Egg pudding
▶ ∗︎*゚ Oat milk latte
不過最驚喜一定係自家製雪糕💚!係濃郁嘅抹茶雪糕,帶有抹茶獨有嘅澀香,係令抹茶愛好者感到滿足嘅味道🥺❤️配上淡淡抹茶味嘅窩夫,好治癒🫶🏻
不過我見而家Menu上面已經冇咗抹茶窩夫,但相信其他口味嘅自家製雪糕都一樣出色,下次絕對會再試!
舖頭坐得舒服,店員亦好友善,甜品非常出色,係一間食完充滿幸福感嘅咖啡店❤️