2018-10-15
Chalet呢間餐廳都聽過朋友介紹幾次,但一直覺得有啲遠所以無去,今日特登入荃灣搵朋友食飯,就不如食呢間。門面同入面都裝潢得幾有格調,算係附近最靚仔嘅一間餐廳!我地點左一個套餐,另一個係單點加$78轉套餐。每個套餐包括是日餐湯、二選一前菜、一個主菜以及是日甜品。<帝王蟹餅配蛋黃芥末醬>其中一個前菜就係蟹餅喇,呢個蟹餅煎得好香脆,但感覺又唔會太過油膩。入面真係足料既蟹餅,啖啖蟹肉,好好食。<忌廉芝士茄子卷>另一款前菜就係忌廉芝士茄子卷,我第一次見呢款前菜!係茄子入面放左忌廉芝士再拎去炸,一咬落去,濃郁嘅芝士味會佈滿成個口。值得一提配既茄醬有少少辣,幾惹味。<粟米忌廉湯>是日餐湯係粟米忌廉湯同南瓜蓉忌廉湯。粟米忌廉湯勝在夠忌廉夠濃郁,配上麵包超級好食!<南瓜蓉忌廉湯>朋友話個南瓜忌廉湯都好好飲,唔食南瓜嘅我就無法欣賞。<蘇格蘭蟶子皇蒜片辣椒欖油意粉,$238>好少見到西餐食蟶子,而且嗜辣嘅我一見到辣意粉就即刻心心眼。蟶子估唔到會有兩隻,都幾新鮮幾鮮甜,都算肥美,不過好似有少少過熟。意粉煮得煙煙韌韌,而且個味道幾
我地點左一個套餐,另一個係單點加$78轉套餐。每個套餐包括是日餐湯、二選一前菜、一個主菜以及是日 甜品。
朋友話個南瓜忌廉湯都好好飲,唔食南瓜嘅我就無法欣賞。
好少見到西餐食蟶子,而且嗜辣嘅我一見到辣意粉就即刻心心眼。蟶子估唔到會有兩隻,都幾新鮮幾鮮甜,都算肥美,不過好似有少少過熟。意粉煮得煙煙韌韌,而且個味道幾好,清清地嘅蒜味帶點辣。整體幾好食,我都幾推介。
平時我都好少食羊,因為怕左羊嘅羶味。朋友叫左就試下,點知呢到整得好好食!個羊架係有少少羊嘅羶味,但係唔嚴重而且仲覺得幾香,至於黑松露薯蓉都幾好食。
<椰汁布甸>
呢個椰汁布甸真係好重椰汁味,鍾意食椰汁嘅人會好鍾意。
<朱古力心太軟,$48(跟餐加$48)>
其實跟餐加$48都唔係特別平,不過我又想食心太軟所以都照加。食落都幾好食好香濃嘅朱古力味,而且入面都真係流嘅,不過略嫌雲呢拿雪糕好快溶同埋唔夠奶味。
整體而言,我都會推介呢間餐廳,交通方便就可以去試吓,但如果真係好遠特登入去食嘅話就可能有跟其他更好嘅選擇。今晚食嘅兩個主菜我都幾推介,兩款都整得幾好,我哋都好滿意。