2021-05-20
今日同朋友黎到位於荃灣既人氣西餐廳CHALET同佢補祝生日, 7點鐘店鋪入面都FULL晒咁濟, 好彩我事先都BOOK定左位。問個侍應想坐入面都冇位, 事關入面裝潢好似再靚D(有氣氛D)同坐得舒服D。坐低左個侍應都比左個信封我地放口罩比放低左個MENU, MENU有分兩個, 一個係FOR飲品, 一個係FOR食物。咁我地點單點左個飯,一個SET DINNER 同兩杯野飲,(6-9係HAPPY HOUR時段) 同一支有氣既樽裝水(餐廳係唔提供水既), 個侍應問我地D野食係咪SHARE黎食, 可以逐個上同可以上得慢D。咁我地都話OK呀。咁等左一陣, 就黎左兩杯野飲,PASSION $68我地叫左兩杯, 係一杯有熱情果同芒果汁既野飲, 酸酸甜甜幾好飲, 最特別係佢裝野飲個杯, 幾得意。黑松露薄片意大利飯配美國大啡菇牛肝菌泡沫 $248呢個意大利飯煮得岩岩好, 飯粒唔會太硬, 而且好香黑松露味, 唔係間間餐廳都做到咁香既黑松露味, 大啡菇咬落爽口彈牙, 朋友都大讚好食, 開頭仲以為個泡沫係有味既, 原來冇味既, 係份量比軟少左D。Set Dinner $428南瓜忌廉湯加麵包(是日餐湯)南瓜湯飲落
問個侍應想坐入面都冇位, 事關入面裝潢好似再靚D(有氣氛D)同坐得舒服D。坐低左個侍應都比左個信封我地放口罩比放低左個MENU, MENU有分兩個, 一個係FOR飲品, 一個係FOR食物。 咁我地點單點左個飯,一個SET DINNER 同兩杯野飲,(6-9係HAPPY HOUR時段) 同一支有氣既樽裝水(餐廳係唔提供水既), 個 侍應問我地D野食係咪SHARE黎食, 可以逐個上同可以上得慢D。咁我地都話OK呀。咁等左一陣, 就黎左兩杯野飲,
PASSION $68
黑松露薄片意大利飯配美國大啡菇牛肝菌泡沫 $248
Set Dinner $428
南瓜忌廉湯加麵包(是日餐湯)
南瓜湯飲落好香好滑, 加埋個包香脆有D似牛角包咁暖暖地幾好食。
法式肝醬配脆片(頭盤)
肝醬加脆片呢個組合配合得唔錯, 肝醬食落好香肝味同好滑身口感CREAMY, 加埋脆片一齊食增加口感上既層次。
頂級韓牛封門柳(主菜)
第一次食韓牛, 少左一份平時食和牛既油香, 但肉味重過和牛好多, 感覺都唔錯, 但對於我呢D食肉獸, 得3件牛有D唔夠喉。 食完個牛侍應即刻俸上牙籤,非常貼心。
麵包布甸(是日 甜品)
不過不失既甜品, 可能本人唔係太好麵包布甸, 但呢到唔會食到好似出面D麵包布甸一PETPET野咁。都OK既。
朱古力心太軟配雲尼拿雪糕 $68
侍應突然同我地講呢個心太軟FREE比我地, 呢個心太軟真係值得一讚, 切開外皮見到朱古力漿流出黎個下真係幾治癒, 朱古力漿好香濃朱古力味, 微微既熱力加埋冰凍既雪糕, 有一種冰火交融既感覺, 亦為呢一餐畫上一個完美既句號。
總結 : 呢間食物質素高, 擺盤亦好精美, 但份量比較少。另外, 侍應們既服務非常好, 食完每樣野會問食完未同換過隻新碟, 好貼心, 第一次覺得個加一服務費係值得比, 值得一讚。