2023-09-12
雖然地點格攝啲,喺荃灣行過去要行到仁濟醫院嗰邊,但都非常值得。希望香港多啲呢啲尊重食材,同埋用優質食材嘅食店/麵包店。呢度嘅食物食完唔會好似食其他連鎖店嘅麵包,個口有種唔舒服/唔自然嘅感覺、或者好咸,食得出係用天然材料,貴少少都值得。整體上麵包、烘焙品都高質。反而想講啲比較普通或者可以唔試嘅食物😬1) 綠茶撻:去咗幾次都發現賣晒、但有一次俾我見到就買咗嚟試,點知覺得綠茶味唔太出、紅豆就得兩粒(唔知係咪咁啱錯手少咗幾粒),比較奇怪。如果同嘉多X個綠茶麵包布丁比、我鍾意嗰個綠茶苦澀味多啲,因為濃好多。呢度我覺得原味布丁撻好食d,蛋味好香!2)朱古力咖啡scone: 咖啡味唔重,又係同嘉多x比嘅話, 我欣賞佢哋多啲。享樂嘅話綠茶同埋好有伯爵茶scone 好好多。其他必試:bailey’s 蜜瓜包(比較甜,但裏面啲bailey’s cream好濃郁)、Bailey’s toast、綠茶同焙茶bagel (裏面有麻糬好有口感)、綠茶牛角包(裏面又有麻糬又有綠茶custard cream), 但呢個超級飽當做晚餐都可以。店內有太多選擇,想試新嘢之餘又想食返之前食過好食嘅食物,所以每次入到去都有選擇
店內有太多選擇,想試新嘢之餘又想食返之前食過好食嘅食物,所以每次入到去都有選擇困難症。
雖然係廢話,但大部份返去烘返熱會好食好多,例如Toast同埋撻。雖然店內非常繁忙,但店員都唔會嫌棄我自備盒裝麵包,阻到佢哋一啲時間,讚🙏🏼