2023-12-17 319 views
成日都去荃新天地二期睇戲,見到樓下「 一門町市場」裝修咗咁耐終於開張,即刻約埋朋友一齊試下呢度嘅新餐廳。「 一門町市場」係一條日本風格嘅美食街,除咗進駐咗十幾間餐廳同商店外,遲啲仲會開一間夾公仔舖,睇嚟可以一次過滿足吃喝玩樂嘅要求啦😍😍😍😚😚😚😘😘我地揀左呢間天婦羅專門店——花色。舖頭空間感十足,圓形紙燈懸掛在店中心,帶出日式禪意。😄😄😃😃🥳🥳🥳穴子海鮮丼🦐🐟🍤$148花色的丼飯配菜份量感十足,一隻碗都裝唔曬全部天婦羅。一整條鰻魚橫放在丼飯上,除了虎蝦2隻外,粟米芯甜嫩可口、爽脆大片的蓮藕以天婦羅方式炮製亦是脆上加脆,控油嘅部分都做得唔錯,唔會感到油膩。丼飯配上的是傳統的天婦羅燒汁,加上炸流心蛋,一口沾著蛋汁的飯、一大口肉質軟嫩沾滿微甜醬汁的鰻魚,大啖大啖咁樣好快食完成碗飯🥰🥰🥰😀😀😛😛天婦羅蕎麥麵(熱)🍤🍜$128蕎麥麵附上的天婦羅調味方法同丼飯唔同,係清新的檸檬汁加鹽。2隻彈牙的虎蝦、大大條蟹柳、秋葵同粟米芯都係較清爽適合配搭淡口鰹魚湯蕎麥麵。最有驚喜的是細細條的鱚魚,一口咬落去好似棉花糖咁軟嫩、又充滿魚香,如果有得散叫的話我一定會叫多幾條!😚😚😚😛😛🥰🥰🥰套餐附上黑醋沙律同茉莉綠

穴子海鮮丼🦐🐟🍤$148

天婦羅蕎麥麵(熱)🍤🍜$128

套餐附上黑醋沙律同茉莉綠茶,食完咁多炸物都不覺油膩。😁😁😁😜😜😜😛

整體環境令人放鬆,店員亦都好好服務態度,可以再encore, 但仲有咁多間新餐廳, 下次想試新嘢呢!🥳🥳🥳😃😃😃😛😛
  • 穴子海鮮丼