2023-04-20 135 views
超人氣無麩質蛋糕好出名嘅西瓜蛋糕之前喺澳洲食過~一直念念不忘佢清爽得來有少少甜又有玫瑰花香嘅味道決定喺朋友生日買個澳洲特色既西瓜蛋糕一齊食!呢個西瓜蛋糕好適合打卡,又好適合想滿足食蛋糕但又怕肥既友人~~🍉🎂草莓西瓜蛋糕方形既西瓜蛋糕,面個層有士多啤梨+西瓜啫喱+開心果碎+玫瑰花瓣,跟住有杏仁海綿蛋糕,玫瑰味忌廉,西瓜,杏仁餅底咁。食落有淡淡既玫瑰味同西瓜清爽脆脆既甜味,但認真的,比起我喺澳洲食嘅差太遠。個海綿蛋糕可能吸左水氣,連埋個忌廉層,有啲淋淋嘅感覺。不過知道呢隻蛋糕,應該要新鮮出爐即刻快啲食先可以保持到最好嘅口感,可能有比較,覺得香港呢間嘅味道淡咗少少,未嗰種一食落去好清新同埋好滿足嘅感覺,係有啲失望嘅!😔

🍉🎂草莓西瓜蛋糕