近排夏日炎炎,搞到冇曬食慾。🥵 梗係要食吓自助餐拯救返胃口。⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣🤓⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣荔枝番石榴週末「夏」午茶自助餐(星期六及日$158/公眾假期$178)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣話說,呢間酒店嘅餐廳tea buffet正正就選取咗夏天當造嘅荔枝同埋蕃石榴,去整一系列特色嘅美食嘅,仲款款都相當有心思,各有特色。⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣🤩⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣首先凍盤方面嘅涼拌荔枝火鴨絲除咗有荔枝肉同埋火鴨之外,仲特登加咗爽口嘅甘筍絲同青瓜絲,口感特別有層次。😙 而且更加咗芥末醬油汁人,辣少少,少少刺激,非常特別。😆 另外亦都有清新嘅芭樂沙律杯,係加入咗洋薏米、青蘋果粒、番石⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣榴粒同火箭菜,風味豐富。⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣😛⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣呢度嘅下午茶更加有少見嘅鹹食主菜,而且款款都有非同凡響㗎。🥳 荔枝咕嚕肉特別用咗豬肋排,令到食落比較軟腍。🐷 而且加入咗荔枝汁嘅酸甜醬,令到佢同平時嘅咕嚕肉上次之餘,增添一份荔枝味。😗 我而最值得欣賞嘅係番石榴燴嫩雞腿,因為雞腿係喺特製的番石榴蓉入面燴煮,運用番石榴入面嘅果酸更令肉質變得鬆軟和嫩滑。🧐 所以最終得出入口即溶嘅雞腿肉。⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣😙 而番石

荔枝番石榴週末「夏」午茶自助餐

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

呢度嘅下午茶更加有少見嘅鹹食主菜,而且款款都有非同凡響㗎。🥳 荔枝咕嚕肉特別用咗豬肋排,令到食落比較軟腍。🐷 而且加入咗荔枝汁嘅酸甜醬,令到佢同平時嘅咕嚕肉上次之餘,增添一份荔枝味。😗 我而最值得欣賞嘅係番石榴燴嫩雞腿,因為雞腿係喺特製的番石榴蓉入面燴煮,運用番石榴入面嘅果酸更令肉質變得鬆軟和嫩滑。🧐 所以最終得出入口即溶嘅雞腿肉。⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣😙 而番石榴燒汁燴牛頰都係非常軟淋。🤤
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

下午茶自助餐又點會少得甜品。😳 番石榴雪蛤椰香西米露囉喺本身平平無奇嘅西米露上面加上雪蛤,昇華咗整體嘅價值同質感。😍 茉莉花荔枝啫喱,感覺非常清新,而再面頭加上金箔更有貴氣。🌟 法式芭菲三重奏同平時嘅美式芭菲其實相當唔同。🤫 呢個三角形嘅芭菲係用傳統法式手藝來製作,包含菠蘿、草莓等荔枝三種生果口味,必食。⁣👍🏻 呢個粉紅色嘅卷蛋其實叫番瑰荔卷蛋。😂 入口立即充滿玫瑰味,亦都好襯荔枝嘅甜味。⁣⁣😜
⁣⁣

除此之外,亦都有大量荔枝同埋蕃石榴嘅菜餚等你哋去發掘㗎。⁣⁣😬
⁣⁣
荔枝番石榴週末「夏」午茶自助餐