2022-06-03
公眾假期唔洗返工,陪人嚟 D2 Place 睇針織街頭藝術展,逛完過咗嚟羅氏商業廣場呢邊搵食。喺地下見到間門面好搶眼嘅茶餐廳,探頭內望,環境好 Chill,裝潢繽紛多彩,配色鮮豔奪目,既 Sharp 醒又富朝氣,真係令人眼前一亮,今日就一於喺呢度用餐。點咗兩個「大廚潮焗」,所有焗飯或焗意粉均奉送熱飲,轉凍飲+$3、汽水+$6、凍特飲+$12。兩個焗飯同時送上,熱辣辣,香噴噴,分量十足。焗咖喱芝士魚柳 配炒飯 ($62) 魚柳有兩大塊,肉質很滑溜,吃起來口感軟綿綿,不錯。咖喱汁嘅辣度啱啱好,入口濃香惹味,而且米飯已事先炒底,配埋面頭焗至金黃的芝士,格外香口。至於另一客焗芝士鮮茄豬扒 配炒飯 ($62) 亦做得十分到位,豬扒大大件,厚薄適中,食落肉質好鬆化。蕃茄汁超香濃,芝士焗到微燶,撈上不油不膩的蛋炒飯同吃,滋味無窮。飲品當然係點我至愛嘅黑牛 (+$12),而人哋就揀咗杯咖啡紅豆冰 (+$12),朱古力雪糕+冰凍的可樂,真係冇得輸。咖啡微甘不澀,同甜美嘅紅豆好夾,一樣咁正。
兩個焗飯同時送上,熱辣辣,香噴噴,分量十足。