2023-03-16
莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖前排喺yoho買咗兩對鞋,於是呢日放工同朋友去拎之餘,仲決定一齊食埋飯先走。我哋由二期行到一期搵食,見到好耐無食過嘅莆田做緊優惠,好似好抵食,於是坐低食咗佢海蠣節嘅特色小菜。 💰$209/2道福建海蠣煎 🦪趁海蠣節優惠,我哋叫咗莆田10醉之一嘅福建海蠣煎。我最鍾意佢嘅蛋唔會煎到過老,每件都會食到滿滿海蠣,而且一啲腥味都無,又唔會似炸蠔餅咁油膩,淨食當小食或送飯都一流!記得點埋個有蝦辣椒醬嚟食呀,店員力推,果然好味!海蠣煮泗粉 🦪🍜朋友鍾意食粉麵,所以我哋揀咗呢道海蠣煮泗粉嚟食。泗粉嘅口感介乎於米線同紅薯粉嘅中間,比較軟身索湯,但食落仍有咬口,好特別!海蠣嘅量亦無需多講,睇圖都見到鋪滿晒個窩。佢嘅湯汁色水好深,望落似偏鹹,但原來飲落一啲都唔鹹之餘,仲有絲絲海鮮嘅鮮甜味,非常有驚喜。另外,佢嘅香菇味都好出,成窩泗粉都好有福建菜嘅特色。 💰$98芋香鴨 🦆睇餐牌時,我被芋香鴨張相吸引住,即刻就話要點呢款小菜嚟食!佢嘅皮炸得好脆,裏面嘅鴨絲好香鴨味,一啲都唔嚡;芋泥無顆粒感,好幼滑,係一道心機功夫菜。 💰$118/例牌鐵鍋包菜飯 🥬🍚鍾
📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖
💰$209/2道
福建海蠣煎 🦪
記得點埋個有蝦辣椒醬嚟食呀,店員力推,果然好味!
海蠣煮泗粉 🦪🍜
💰$98
芋香鴨 🦆
💰$118/例牌
鐵鍋包菜飯 🥬🍚
鍾意食飯多啲嘅我就揀咗鐵鍋包菜飯做主食,佢上檯嘅時候係連埋個壓力鍋一齊上,而開蓋後,店員幫我哋加入蔥花、花生、蝦米、蟶乾、乾貝之類攪拌,立即聞到陣陣香氣!例牌嘅飯量夠2-3人食,好抵食!飯底有一大片荷葉墊底,所以個飯有有淡淡嘅荷葉香。
整體嚟講,個燜飯鹹味適中,香菇同乾貨嘅味好提鮮,加入滷肉令個飯唔會太寡,而包菜唔會老晒,料足入味,十分推介!
[價錢 Price]
💰$38/片 (2片起售)
黃金荷葉包 🍔
呢個黃金荷葉包無論賣相定味道都一絕,佢係炸饅頭同肉夾膜嘅合體,估唔到唔點煉奶食嘅炸饅頭都可以咁好食!而且包嘅過程好好玩,戴住手套用刀切開個包,再夾入肉絲、洋蔥同生菜,加埋香口嘅芝麻,彷彿食緊一個中式漢堡包咁!
💰$58
酥炸冰心榴槤 🍨
食到最後,經理同我哋推介佢哋嘅甜品,因為食到好飽,所以我哋只係點咗一份酥炸冰心榴槤食。佢嘅造型好有心思,切開酥炸嘅外皮,裏面係一個凍冰冰嘅榴槤雪糕,外熱內冷,冰火二重嘅感覺真係好正!