2021-09-06
陪朋友去左元朗放狗,經過哩間西餐廳,朋友熟悉地將狗狗綁好,便叫店員預備兩份晚餐,哩度環境都幾乾淨又安靜,係露天坐位坐一邊食一邊可以嘆住迎面而來的自然微風,好舒服。頭盤:火龍果配黑醋沙律,蔬菜新鮮加埋麵包粒係當中,爽脆有口感。湯:香草忌廉南瓜湯,用咖啡杯裝住,感覺有點法式,忌廉湯非常結身,畢起黎仲見到南瓜肉,廚師放埋麵包粒落去令到飲既時候更有口感。主菜1:香煎盲鰽魚配芒果莎莎,盲鰽魚煎得好香,魚下面放左鮮肉茄和BB露筍,完全吸收哂盲鰽魚所流出黎既魚油味道,所以食落充滿魚味,朋友不斷贊嘆美味,盲鰽魚肉質嫩滑,配埋用彩椒和芒果醬特別製成的芒果莎莎食,更加美味。主菜2:意式蒜片辣椒欖油虎被扁意粉,兩隻虎蝦佔據整個碟面,好大隻,食落肉質彈牙,扁意粉煮得口感剛剛好,唔會太琳或太硬,意粉吸收哂辣椒既辣味,所以食落都幾夠辣。配埋杯英式紅茶,為今晚晚餐劃上句號。補充一點,好多時食西餐最怕食完返到屋企會好口渴,要飲大量既水先制止到,但哩間餐廳完無哩個情況。
配埋杯英式紅茶,為今晚晚餐劃上句號。