2020-08-09 267 views
蛋糕編號:0199@twinklebaker #caketionary_twinklebaker————————————————————————可能適合對象:#菠蘿椰子慕絲斑蘭蛋糕 #蛋黃哥 🍴:餐具 ✔️/ 蠟燭 ✔️/ 冰包 ✖️/ 紙盒 ✔️🏷:✔️(原個蛋糕會跟一個朱古力生日牌,最多10個中文字、12個中文字及英文字母混合 或 20個英文字母)💬:Twinkle同Sanrio合作嘅蛋黃哥蛋糕,黃蛋哥Fans注意啦!🛒:全港 #cakeup_全港🔘:個裝 4“ (係網上,三日前預訂)💰: $348————————————————————————Caketionary終於介紹Twinkle依間餅店嘅蛋糕啦,一直俾人問究竟佢哋啲蛋糕係點,今次終於一試,仲要係試到佢哋最新出品,由 Twinkle同Sanrio合作嘅蛋黃哥蛋糕。首先係疫情期間,小編都有啲似黃蛋哥,宜家真係差不多每日都 「蛋黃哥」 咁款,大部分時間都冇得出街,一直都灘,企或坐係個蛋白度(即係屋企啦)。唉,都真係唔知依種生活要維持幾耐;不過,唯一同佢唔同嘅就係佢可以被 “包“,仲要係被菠蘿包,我就真係冇依個本事啦。今次嘅蛋糕,以菠蘿包
蛋糕編號:0199
@twinklebaker
#caketionary_twinklebaker
可能適合對象:#菠蘿椰子慕絲斑蘭蛋糕 #蛋黃哥
🍴:餐具 ✔️/ 蠟燭 ✔️/ 冰包 ✖️/ 紙盒 ✔️
🛒:全港 #cakeup_全港
🔘:個裝 4“ (係網上,三日前預訂)
💰: $348
————————————————————————

今次嘅蛋糕,以菠蘿包造形嘅蛋糕夾住實心朱古力造成嘅蛋黃哥(就係因為依位阿哥以實心朱古力制造,所以造形上絕無土炮山寨感,而且阿哥仲好硬淨吓添,未必食到,但你絕對可以捉佢出嚟同你影張相。)。而驟眼所見,成個菠蘿包像真度極高,而菠蘿包塊菠蘿皮(絕對唔可以打少幾隻字,有啲小學雞會笑)係脆嘅,係甜嘅,佢係真係平時我地食開菠蘿包個隻菠蘿皮。

而隨下兩層包就係以菠蘿椰子慕絲包住斑蘭味海綿蛋糕去做成。食緊時,食到有菠蘿味嘅,偶有仲會食到吓少少咸味嘅朱古力脆脆珠!而蛋黃哥瞓住塊蛋白下個片仿牛油,係菠蘿味吉士;而見到綠色嘅部分就係斑蘭味海綿蛋糕。

當咁多層不同嘅食材同個口講 「我要進來了」 嘅時候,菠蘿味成為主角。重點來了,咁依個蛋糕會較為適合咩人去買呢?就梗係鍾意黃蛋哥嘅人啦。今次你都走唔甩雞要買啦,影張相攞個紀念都要啦。

除此之外,其實同系列仲有蛋黃哥蛋撻仔,據知係一個以菠蘿椰子慕絲模仿蛋撻曲奇酥皮,內裡都係斑蘭味海綿蛋糕同海鹽焦糖脆珠,面頭亦都有蛋黃哥,唯一不同嘅就相信係多咗塊白朱古力係面。

疫情就真係未知幾時可以完,飯亦係繼續6點後冇得出街食,乜都冇得做時,但記住要繼續有一個好嘅心理質素去面對。大家 「蛋一蛋」 啦,希望好快就可以破蛋而出,過返一個正常嘅生活啦。
————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #香港必食 #朋友 #生日飯局 #疫情下的生活 #卡通蛋糕 #期間限定 #菠蘿包蛋糕 #菠蘿油 #香港茶餐廳 #造型蛋糕 #雖然是食造型但沒關係
菠蘿椰子慕絲斑蘭蛋糕
TakeAway