2023-05-25 51 views
素來品嚐過唔同嘅omakase都相對鍾意食晚市,感覺上可更全方位地感受到餐廳師傅嘅質素出品,但今次久違食到上環嘅 鈴 · 鮨刃 午市完全顛覆我嘅想法💕🥰- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 柏 • KASHIWA $780先付/蒸物/本日刺身三品/料理一品/壽司九貫/汁物/甘味桧 • HINOKI $450先付/蒸物/壽司十貫/卷物一本/汁物/甘味{ 先付 }๑ 日式浸小唐菜๑ 蜆肉๑ 豆腐魚子{ 蒸物 }๑ 茶碗蒸 配料包括菇+白果+雞,蛋香味好香醇,所有材料blend埋一齊嘅味道相輔相成,係近期食過最好食嘅茶碗蒸之一🍳{ 本日刺身三品 }๑ 間白魚魚片酸汁啫喱同薑花夾埋一齊好refreshing๑ 深海池魚 深海池魚經熟成三日,魚味香濃๑ 鯖魚 表面燒一燒後充滿油份,入口香濃嘅魚油同鯖魚獨特嘅香味相融{ 料理一品 }๑ 馬友一夜干 魚肉夾埋蘿蔔茸一齊食,魚皮屬於較煙靭帶咬口嘅類型,魚肉就綿身{ 壽司 }๑ 依左目๑ 赤貝๑ 手釣池魚๑ 地金目鯛🌟燒過之後有smoky嘅味道,帶到魚嘅香味出嚟๑ 中拖羅🌟相當厚切中拖羅魚香纏繞口中

柏 • KASHIWA $780

{ 本日刺身三品 }
๑ 間白魚
魚片酸汁啫喱同薑花夾埋一齊好refreshing

๑ 深海池魚
深海池魚經熟成三日,魚味香濃

๑ 鯖魚
表面燒一燒後充滿油份,入口香濃嘅魚油同鯖魚獨特嘅香味相融

{ 料理一品 }
๑ 馬友一夜干

{ 壽司
๑ 依左目
๑ 赤貝
๑ 手釣池魚
๑ 地金目鯛🌟
燒過之後有smoky嘅味道,帶到魚嘅香味出嚟
๑ 中拖羅🌟
相當厚切中拖羅魚香纏繞口中
๑ 銀鱈魚 🌟🌟
並無平常人鱈魚燒過之後咁油膩嘅感覺可能係因為今次整壽司刺身片並冇咁厚身嘅魚皮,所以食落會有淡淡銀鱈魚嘅魚香
๑ 目光魚🌟
其實為大家口中嘅梳子魚
๑ 海膽
๑ 瀨尿蝦 🌟
瀨尿蝦作為壽司相對不太常見,但出到嚟嘅效果又幾好,帶上瀨尿蝦獨特嘅鮮甜
๑ 三文魚子
粒粒魚子都飽滿實淨