2016-04-21 606 views
Lex coffee喺堅尼地城近海旁附近,離地鐵站不遠。一去到我已經雙眼發光,入面樓底好高而且好華麗,帶少少歐陸感覺,原來上面仲有個天台俾人開party,不過平時唔會開放。入面有排排嘅坐位,另外仲有啲沙發坐,環境寧靜又清幽,旁邊仲有一個架,放有好多商品、特色擺設仲有Venchi朱古力,可以比客人買返屋企。店內仲設有視障咖啡師。Menu全英語,選擇不多,只有兩頁,同朋友隨便揀左數個主食一齊share。Mango Peach $68賣相好靚,揀咗凍飲,上層係茶包,下層係冰塊同芒果,另外蜜糖係自己添加。我總共沖左兩次,第一次凍飲,第二次品嚐熱飲,可能茶葉比冰沖淡了,味道比較淡,不過芒果肉就好甜。US Rib Eye & Black Truffle Mashed Potato $168肉眼扒揀左medium,好大塊,真係好好食,廚師煮得剛剛好,牛扒嫩滑無比,又好有牛扒味,好輕易就切得開,入口好Juicy,配有燒汁可以點。打開旁邊嘅鐵蓋,原來係黑松露薯蓉,薯蓉打得好腍身又夠溶,配上黑松露令其更香。Seafood Risotto with Tom Yam $138冬陰公嘅Risotto真係第一次食
Lex coffee喺堅尼地城近海旁附近,離地鐵站不遠。
Mango Peach
Mango Peach
Seafood Risotto with Tom Yam
冬陰公嘅Risotto真係第一次食,都幾創新,Risotto入口有少少冬陰味,帶微微酸酸辣辣,食落都幾刺激,而旁邊嘅大蝦又新鮮又彈牙。
另外一個重點是,食材以LC奉上❤️,女生的至愛,而且隻紫色好靚,令到菜式加分不少。
Blue Mussels with Creamy Pesto Sauce
藍青口加意大利粉,味道不算太濃,較為普通,幸好青口大大隻都幾新鮮。
Spaghetti Aglio Olio
呢個係一個素食意粉,估唔到都幾有驚喜,因為蒜香味好濃,入口帶微辣,又刺激又好吃,意粉面頭仲有一個焗蒜,非常惹味。
Bleeding Pear & Rose Crystal
Bleeding Pear & Rose Crystal
梨入邊充滿紅酒,一切開就會流晒出嚟,酒味都幾濃,唔飲酒嘅我淺嘗就可。
Creme Brulee
又係LC奉上❤️,必點的甜品之一。上面嘅焦糖香脆,蛋香味濃,而且Creme Brulee好滑,食到停唔到口。
Venchi Chocolate Waffles
由4塊窩夫層層疊上,每層都預先淋上venchi 朱古力醬,旁邊仲有焦糖脆粒同埋熱情果雪糕,窩芙入口仍然好脆,外脆內軟,配埋雪糕一冷一熱口感好正。

小店環境舒適,令大家過了一個愉快的晚上。
$200 (Dinner)
Seafood Risotto with Tom Yam
Venchi Chocolate Waffles
  • Seafood risotto with Tom Yam